Gemeente Uithoorn

Scholieren spelen raadsvergadering na


De nagespeelde raadsvergaderingen op 29 maart werden ook bezocht door (echte) raadsleden, de wethouder jeugdbeleid Ria Zijlstra en journalisten van de plaatselijke kranten.

Aan een aantal leerlingen is ook gevraagd `journalist te spelen'. Een van deze leerlingjournalisten is Pjotr Roelofsen, hij heeft het volgende stuk geschreven.

Leerlingen van het Alkwin Kollege hebben op 29 maart 2011 in het gemeentehuis een raadsvergadering nagespeeld. Onder leiding van burgemeester Dagmar Oudshoorn gingen zij discussiëren over de mogelijke komst van een coffeeshop in Uithoorn en over de subsidies voor cultuur en sport.

`Wethouder' Bart Beerens brak het spits af; hij introduceerde de stelling en vervolgens gingen de partijen hier op in. `Ons Uithoorn', onder leiding van Jeffrey van der Schans, was bijvoorbeeld tégen de komst van een coffeeshop. Dit standpunt ondersteunde hij door te wijzen op verslaving onder coffeeshopbezoekers, en door te zeggen dat degenen die het écht willen ook wel naar Amsterdam kunnen gaan. Mevrouw van Mulken van `Gemeentebelangen' was hier juist op tegen. Zij verwacht geen zware gevallen van verslaving en verwacht enkel een betere toezicht op drugsgebruik in en rondom Uithoorn. Na deze discussie werd er gestemd. Met een forse meerderheid voor de coffeeshop is het voorstel aangenomen.

Toen was het de beurt aan de tweede groep leerlingen. Nadat zij hun plek in de fractie hadden ingenomen, kon de tweede discussie beginnen. Na het gebruikelijke moment stilte vooraf werd het discussiepunt genoemd. Ditmaal werd gediscussieerd over de subsidies voor kunst en sport. `Wethouder' Melanie van Houten vond dat er meer gesubsidieerd moet worden in de sportsector, en minder in de culturele sector. De heer Verhoog van `DUS' vond echter dat er al genoeg wordt gesubsidieerd voor sport en dat de subsidie voor cultuur ook erg belangrijk is. Dit omdat cultuur mensen bij elkaar brengt, wat zorgt voor sociale banden. Door een meerderheid van de stemmen werd het voorstel van mevrouw Van Houten verworpen.

Al met al was het een succesvolle middag waarin de leerlingen spelenderwijs hebben geleerd hoe een raadsvergadering in zijn werk gaat.
Contactgegevens

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22

E-mail: gemeente@uithoorn.nl