Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Verlaging Energieprijzen is Noch Verantwoord Noch Duurzaam

Tuesday, 12 April 2011 09:09

Via de media heeft de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) kennis genomen van de volgende besluiten van de Regering:
* Het verlagen van het elektriciteitstarief met vijf cent per kilowattuur ingaande 11 april 2011.

* Het niet marktconform aanpassen van de prijs van benzine en diesel (een geringe stijging van de tarieven), welke zal ingaan bij invoering van het aangepaste belastingstelsel.

Uiteraard juicht de VBC de prijsverlagingen toe. Prijsverlaging elektra en beperkte aanpassing prijzen olieproducten zullen inderdaad een positief effect zullen hebben op de ontwikkelingen van de kosten van levenonderhoud en het zakendoen (cost of doing business). De vraag die echter rijst is hoe duurzaam een dergelijk beleid en besluit is afgezet tegen de volgende achtergrond:

* Wereldwijd is er, vanwege sterk toegenomen prijzen van ruwe olie, reeds geruime tijd sprake van stijging van prijzen van energie met als gevolg toename van de prijzen van aan energie gerelateerde producten en diensten zoals elektriciteit, benzine, diesel, transport en vervoer.

* Lokaal wordt al enige tijd elektra, benzine en diesel onder de kostprijs verkocht, een fenomeen dat bekend staat als voorfinanciering. De achterstallige rekening bedraagt vele tientallen miljoenen guldens.

* De overheidsfinanciën zijn weliswaar sterk verbeterd dankzij de schuldsanering echter Curaçao heeft nog steeds een staatsschuld van meer dan ANG 1,5 miljard die alleen maar verder dreigt toe te nemen vanwege de geringe politieke bereidheid om de tering naar de nering te zetten. Desondanks is besloten dat de accijns op benzine met 50% zal worden verminderd terwijl onduidelijk is hoe financiering van deze aderlating voor de overheid gaat geschieden.

Hoe kan (financieel-economisch) worden verklaard dat Curaçao tegen de wereldwijde trend in van prijsstijgingen van energie in combinatie met gebrek aan lokale overheidsreserves toch in staat is om een prijsverlaging van elektra door te voeren?

Hoe aannemelijk en solide is het door de overheid gehanteerde argument dat vanwege prijsdalingen de omzetten zullen toenemen waardoor geen verliezen zullen optreden?

Zolang de mondiale prijs van olie hoog blijft en verder toeneemt, is de VBC er niet van overtuigd dat deze "wonderformule en aanpak" van de regering zal functioneren.

Niet aan de indruk kan worden ontkomen dat het besluit van Regering om het tarief van elektra te verlagen en een geringe aanpassing van tarieven olieproducten door te voeren veeleer gebaseerd is op louter politieke motieven. Gedane (onrealistische, doch populaire) politieke beloften om de kosten van levensonderhoud te verlagen moeten kennelijk koste wat kost worden gerealiseerd.

Het valt te betreuren dat politieke bestuurders niet bereid zijn om lering te trekken uit de lessen in het verleden die keer op keer aantonen dat nemen van besluiten gebaseerd op "politikeria" kortzichtig en onverantwoord zijn. Vide onder meer het gebruik van het energiefonds: prijsstijgingen zijn uitgesteld maar niet afgesteld. De rekening moet nog worden betaald.

Hoewel de VBC zoals boven gesteld voorstander is van het verlagen van de "cost of doing business" moet dit wel op een realistische, verantwoorde en duurzame wijze geschieden.

De VBC is echter bezorgd dat de afgekondigde prijsdaling van elektra per 11 april 2011 niet aan deze criteria voldoet en eerder averechts zal werken waardoor stroomlevering ernstig in gevaar zal komen. Een dergelijk vooruitzicht is funest voor zowel het leef als investeringsklimaat.

Curaçao, 12 april 2011
Bestuur VBC