Artsen zonder Grenzen

Aanvallen op Artsen zonder Grenzen teams in Zuid-Kivu, DR Congo

12-04-2011

Op zondag 10 april zijn 2 Artsen zonder Grenzen teams aangevallen tijdens 2 verschillende incidenten in Zuid-Kivu, een provincie in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Bij één daarvan hebben 2 Artsen zonder Grenzen medewerkers schotwonden opgelopen. Artsen zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen om de verslechterende onveiligheid in Zuid-Kivu en laakt gewelddadige acties tegen onze medewerkers.

Met het oog op het huidige gebrek aan veiligheid en respect voor hulpverlening, heeft Artsen zonder Grenzen besloten de medische activiteiten via mobiele hulpposten in de omgeving van Uvira, Hauts Plateaux en Shabunda in Zuid-Kivu, voorlopig op te schorten.

Beroving

Op zondagochtend 10 april hebben gewapende mannen in uniform 2 Artsen zonder Grenzen auto's aangevallen. De auto's waren op weg naar de plaats Marungu, en werden in de buurt van Hauts Plateaux belaagd. Zij schoten in de lucht, beroofden de chauffeurs en namen de gehele lading van de auto's mee.

Aanval met gewonden

's Middags werd nog een Artsen zonder Grenzen auto aangevallen door geüniformeerde gewapende mannen op de weg van Bukavu naar Uvira, ter hoogte van de plaats Kamanyola. 2 Artsen zonder Grenzen medewerkers, één Congolese en één internationale medewerker, zijn beschoten en verwond. Beiden hebben tijdige medische zorg gekregen en verkeren op dit moment in stabiele toestand.

Opschorten mobiele hulpposten en gezondheidsposten

'Na deze 2 ernstige incidenten hebben wij besloten tot nader bericht onze mobiele hulpposten in de omgeving van Uvira, Hauts Plateaux en Shabunda in Zuid-Kivu, op te schorten,' verklaart Jean Marc Cordaro van Artsen zonder Grenzen, directeur operaties. 'Het is een beslissing die ons zwaar valt, want het betekent dat wij mensen in de regio die toch al weinig toegang tot medische zorg hebben, nu niet kunnen bereiken. Maar we kunnen niet werken zonder garanties op een zekere mate van veiligheid en respect voor onze humanitaire hulp.'

Voortzetting werk in ziekenhuizen en andere gebieden

Artsen zonder Grenzen zet haar medische noodhulp voort in de ziekenhuizen in de regio, en in andere gebieden in Zuid-Kivu: in Kalonge en Baraka. Artsen zonder Grenzen biedt medische hulp aan duizenden Congolezen in Zuid-Kivu, waaronder ook mensen die binnen Congo gevlucht zijn. Maandelijks ontvangen meer dan 30.000 mensen medische hulp van Artsen zonder Grenzen in genoemde hulpprojecten.

Respect voor veiligheid humanitaire hulp is noodzaak

Artsen zonder Grenzen verklaart zich ernstige zorgen te maken over de verslechtering van de veiligheidssituatie in het gebied en laakt elke gewelddadige actie tegen humanitaire hulpverleners. Artsen zonder Grenzen benadrukt dat de veiligheid van medische voorzieningen, voertuigen en staf door alle partijen gerespecteerd moet worden om de levensreddende en zeer nodige medische noodhulp mogelijk te maken.

Meer weten over onze hulpprojecten in DR Congo