D66


D66: Ashton moet vrijlating Egyptische blogger eisen

Europarlementariër Marietje Schaake wil dat EU buitenlandchef Catherine Ashton de Egyptische interim regering om de onmiddellijke vrijlating vraagt van de 26-jarige Egyptische blogger Maikel Nabil.

Schaake heeft Ashton, die morgen naar Egypte vertrekt voor overleg over Libië, hiertoe in een brief opgeroepen: "Nabil staat symbool voor de twee belangrijkste krachten achter de Egyptische revolutie: jongeren en het internet. Door hem nu op te sluiten, wordt de nieuwe beweging in Egypte in haar hart getroffen, dat mogen wij niet laten gebeuren".

Kritiek op leger is blijkbaar niet toegestaan

Nabil is gisteren door een militaire rechtbank tot drie jaar cel veroordeeld vanwege zijn kritische blog over het gewelddadige optreden van het leger tijdens de revolutie. Voor zover bekend is hij de eerste blogger sinds het vertrek van Mubarak die is veroordeeld. "Deze veroordeling door de militaire rechtbank laat zien dat de EU het Egyptische leger niet op haar woord kan vertrouwen. Het leger heeft telkens gezegd de rechten van het volk te erkennen en te willen ondersteunen, maar daar blijkt in dit geval weinig van".

EU moet blijven opletten en duidelijke taal spreken

De afgelopen weken heeft het leger steeds vaker geweld gebruikt bij het beëindigen van demonstraties. Op 9 april werden
twee vreedzame demonstranten gedood die vroegen om een snelle berechting van Mubarak en zijn handlangers. Ook waren er berichten over seksueel geweld tegen vrouwen. "Dit zijn allemaal voorbeelden van het gespannen klimaat in Egypte. Ashton moet het leger duidelijk maken dat de EU dit niet accepteert. De vrijheid van meningsuiting moet gegarandeerd zijn want anders kunnen de aankomende verkiezingen nooit vrij en eerlijk zijn", aldus Schaake.
Deel dit item:
Link toevoegen aan Hyves Link toevoegen aan Facebook Link toevoegen aan Twitter Link toevoegen aan LinkedIn
RSS D66 nieuws mail deze pagina naar een vriend print pagina