Centraal Bureau Fondsenwerving

Het CBF verlengt acht keurmerken en verstrekt zes nieuwe CBF-Certificaten voor kleine goede doelen.

Amsterdam, 12 april 2011

Het CBF verlengt acht keurmerken en verstrekt zes nieuwe CBF-Certificaten voor kleine goede doelen.

De Commissie Keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft in de vergadering van 31 maart 2011 acht keurmerken verlengd. Tussen 31 december 2010 en 1 april 2011 zijn bovendien zes CBF-Certificaten voor kleine goede doelen verstrekt. Het CBF-Certificaat komt tegemoet aan de vraag naar een op maat gemaakte beoordelingsvorm voor kleinere instellingen.

Het CBF toetst jaarlijks alle fondsenwervende instellingen en kansspelbegunstigden die in het bezit zijn van het CBF-Keur. In het toezicht wordt een accent gelegd op de fondsenwerving en bestedingen van de goede doelen. Het CBF verlangt in de jaarverslagen van de keurmerkhouders een transparante verslaggeving. Op de website van het CBF (www.cbf.nl) worden de jaarverslagen en financiële kengetallen van de CBF-keurmerkhouders, van de houders van het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen, de houders van de Verklaring van geen bezwaar en honderden overige instellingen gepubliceerd.

Aan acht bestaande keurmerkhouders is na een volledige herbeoordeling opnieuw het keurmerk verstrekt. Het betreft de volgende keurmerkhouders:
o Stichting Hivos
o Stichting IVN
o Stichting Kinderfonds MAMAS
o Stichting MS Research
o Stichting Nederlands Comité Unicef
o Stichting Nederlandse Vrienden SOS Kinderdorpen
o Stichting Rutgers WPF
o Stichting Siriz

Het totale aantal keurmerkhouders is per 31 maart: 272.

Sinds 1 januari 2011 is zes maal het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen verstrekt, nl. aan:
o Stichting Achter de Regenboog, gevestigd te Utrecht o Algemene Stichting voor Afrikaanse Projecten, gevestigd te Bussum o Stichting Catharinafonds, gevestigd te Hilversum o Stichting Medical Checks for Children, gevestigd te Amsterdam o Stichting Thembalethu, gevestigd te Uden
o Vereniging Ontwikkelingshulp DE BRUG, gevestigd te Zwolle

Abusievelijk is in het persbericht van 17 december 2010 de Stichting Young in Prison, gevestigd te Amsterdam, niet opgenomen. Deze stichting is sinds 1 november 2010 in het bezit van het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen.

Het aantal houders van het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen is per 1 april 2011: 69.

Het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen is bedoeld voor fondsenwervende organisaties die minder dan EUR 500.000 aan totale inkomsten per jaar hebben.
Door het CBF-Certificaat voor kleine goede doelen weten donateurs en vrijwilligers dat de fondsenwerving en onafhankelijkheid van het bestuur van deze organisaties voldoen aan duidelijke criteria. Verder toetst het CBF de basisactiviteiten van een bestuur, zoals de verslaglegging en de jaarrekening.