Gemeente Son en Breugel


Levensechte situaties tijdens brandweeroefening

Voor de argeloze voorbijganger moet het een schokkend gezicht zijn geweest. Op Industrieterrein Ekkersrijt in Son en Breugel is een 25-tal hulpverleners van brandweer, politie en ambulancedienst in de weer geweest met de gevolgen van een uiterst gecompliceerd ongeval.

Bij een frontale aanrijding tussen twee voertuigen zijn meerdere gewonden gevallen. In één van de voertuigen zit een hoogzwangere vrouw met haar tienjarige dochter. De vrouw is in totale shock. Haar dochter die met haar hoofd tegen de voorruit is gekomen, ligt bewusteloos in de auto.
In de andere personenauto zit een onder invloed van alcohol verkerende gewonde bestuurder. De passagier, eveneens onder invloed van alcohol, is uit de auto geslingerd.

Nagenoeg gelijktijdig met de brandweer verschijnt er een derde voertuig op de "ongevalslocatie". Vrienden van de beschonken bestuurder, welke zijn ingeseind, gaan zich met het ongeval bemoeien. De consternatie is compleet. De hulpdiensten hebben de handen vol om het overzicht en de rust te bewaren.

Het blijkt gelukkig allemaal nep

Het is een realistische oefening in samenwerking met 2Rescue uit Geldrop met als thema "hoe om te gaan met agressie tegen hulpverleners".
De brandweer van Son en Breugel oefent wekelijks op de dinsdagavond, zodat ze er klaar voor is als het erop aan komt. Volgens coördinator vakbekwaamheid Berry Vercoelen deden een 20 tal brandweerlieden mee aan de oefening, die verder ondersteund werden door politie en boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) en de ambulancedienst. Al met al een nuttige en leerzame oefening. Alle deelnemers kunnen terugkijken op een zéér geslaagde oefening.