Ingezonden persbericht


Persbericht

Veilig Verkeer Nederland en Fietsersbond fel tegen opheffing fietspad IJweg Hoofdorp VVN en fietserbond roepen de gemeente op het fietspad langs de IJweg te handhaven

Veilig Verkeer Nederland en de Fietserbond in de Haarlemmermeer hebben ernstige bezwaren tegen het opheffen van het vrijliggende fietspad langs de IJweg. De beide organisaties hebben dit een gezamenlijke brief laten weten aan de gemeente Haarlemmermeer.

De gemeente heeft het voornemen het fietspad langs de IJweg op te heffen als onderdeel van het onaantrekkelijk maken van de IJweg voor de automobilist. De bewoners hebben veel last van de verkeersdrukte op de IJweg. De IJweg tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep is een belangrijk fietsverbinding voor met name middelbare scholieren uit beide dorpen, maar ook voor automobilisten is het de kortste route tussen de verschillende delen van de wijk Floriande. De bewoners ervaren veel overlast van het autoverkeer en de scooters op het fietspad.

Het opheffen van een fietspad is wel een heel bijzonder middel - en in de ogen van VVN en de Fietsersbond gevaarlijk middel- om de weg onaantrekkelijk te maken voor automobilisten. De bijna duizend fietsers die dagelijks gebruik maken van de IJweg worden zo ingezet als wapen tegen de meer dan tienduizend auto's op de weg. Uit verkeerstellingen blijkt overigens de scooteroverlast beperkt, slechts enkele tientallen scooters maken gebruik van het fietspad.

VVN en de Fietsersbond roepen de gemeente op de verkeersoverlast op een andere manier te bestrijden dan door het inzetten van de jeugdige fietsers op de rijbaan en fietspad te handhaven.