Internationale top Den Haag zoekt oplossingen voor wereldproblematiek

23/02/2011 16:02

World Foresight Forum Foundation

Wereldleiders vanuit de politiek, de wetenschap en het bedrijfsleven moeten beter samenwerken om mondiale problemen aan te pakken. Dat is het doel van het internationale World Foresight Forum (WFF), een nieuwe wereldtop die van 13 tot 15 april 2011 in Den Haag zal plaatsvinden. Gisteren werd in Nieuwspoort een sneak preview gehouden voor de internationale pers. Dit gebeurde aan de hand van drie nieuwe onderzoeksstudies, waarin wordt in gegaan op enkele thema's die ook in de top zullen terugkomen: de grondstoffenschaarste, de financiële crisis en de veranderende machtsverhoudingen in de wereld door de opkomst van China.

De nieuwe studies, issue briefs genoemd, nemen elk een probleem van wereldformaat onder de loep. De issue briefs gaan in op enkele van de zes kernthema's van de top in Den Haag: ecologie, demografie, technologie, economie, veiligheid en cultuur. Een prominent panel met Jeroen van der Veer (oud-CEO Royal Dutch Shell, Voorzitter RvC Philips), Rob de Wijk (Directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies), Gerben Klein Baltink (Directeur TNO) en Joel Wyler (Voorzitter WFF Foundation) benadrukte de enorme invloed van deze kernthema's op de stabiliteit en duurzaamheid van onze wereld en het welzijn van haar burgers.

"De enorme uitdagingen die voor ons liggen vereisen een geïntegreerde, internationale aanpak.", aldus Joel Wyler. "Daarom brengen we van 13 tot 15 April een groot aantal partijen vanuit de politiek, de wetenschap en het bedrijfsleven bij elkaar in Den Haag rondom het thema 'A Secure and Sustainable World for Future Generations'."

Volgens Rob de Wijk maakt een publicatie zoals "Rare Earth Elements and Strategic Mineral Policy" inzichtelijk dat er een duidelijk verband is tussen schaarste van elementaire grondstoffen en het ontstaan van conflict. "Tijdens het World Foresight Forum gaan we op zoek naar concrete oplossingen voor problemen die ons allen aangaan", aldus De Wijk.

Prominente sprekers aan het Lange Voorhout

Sprekers van eigen bodem die van 13 tot 15 april 2011 hun visie zullen uitdragen zijn onder anderen Jan-Peter Balkenende en Ivo Opstelten. Ook meer dan 100 buitenlandse sprekers komen aan het woord, waaronder José Marià Aznar (oud premier van Spanje), Cheng Siwei (voorzitter van het International Finance Forum), Peter Sutherland (Chairman Goldman Sachs International), Luc Gnacadja (Executive Secretary, UN Convention to Combat Desertification) en Tom Ridge (voormalig Secretary of Homeland Security, USA).

Het World Foresight Forum past daarmee in de rij van internationale fora zoals het World Economic Forum in Davos en de Munich Security Conference. Waar 'Davos' zich richt op mondiale economische problematiek, en 'München' op defensie, richt het WFF zich op een veilige en duurzame wereld voor toekomstige generaties.

Zie de link naar de volledige social media release.





http://world-foresight-forum.pressdoc.com/14841-internationale-top-in-den-haag-z