KRO

KRO's Goudmijn: Lessen in geluk

Uitzenddatum: 13/04/2011

Een schat aan waargebeurde verhalen

In KRO's Goudmijn ( 13 april, 18.25u, Ned.2) het inspirerende verhaal van biologielerares Jacqueline Boerefijn. Door de jaren heen merkt ze dat er steeds meer lespakketten komen tégen iets: tegen roken, tegen drinken, tegen tienerzwangerschappen. Als ze in 2006 een evaluatie schrijft voor een lespakket tegen huiselijk geweld voelt ze dat al deze negativiteit haar tegenstaat. Precies op dat moment ziet ze een reportage over lessen in geluk op een Engelse school. Bij Jacqueline valt het kwartje: "Dit ga ik ook doen!" Twee jaar later geeft Jacqueline de eerste lessen in geluk aan haar mentorklassen. Het lespakket is inmiddels al door duizenden scholen gedownload en het geeft niet alleen de leerlingen, maar ook Jacqueline zelf veel positieve energie.

Het ongelofelijke verhaal van Jos ten Brink is bij de lokale bevolking van Bonaire heel bekend. Tijdens een vakantie op het Benedenwindse eiland gaat de Amsterdammer met vrienden naar de onherbergzame noordoostkant van het eiland. Daar zijn geen stranden en is door de harde wind een twintig meter hoge en steile koraalwand ontstaan. De vrienden van Jos dalen de messcherpe wand af om naar zeeschildpadden te gaan duiken. Jos blijft achter omdat het voor hem als onervaren duiker te gevaarlijk zou zijn. Hij geniet vanaf de koraalrotsen van het uitzicht op de ruwe zee en waant zich veilig. Tot hij door een gigantische golf wordt meegesleurd. Jos weet op wonderbaarlijke wijze te overleven. Sindsdien heet de plek waar hij door de golven van het rif stortte: Makamba Jos' Crashing Place.

Een een bijzonder smakelijk verhaal over oer-Hollandse stroopwafels in India. In 2007 stort de dan 27-jarige Lalita de Goederen zich samen met haar man in een avontuur: ze emigreren naar India. Lalita besluit bij aankomst een eigen bedrijf te beginnen. Als ze op een dag geniet van een stroopwafel uit Nederland, besluit ze haar favoriete lekkernij in dit Aziatische land aan de man te brengen. Ze verwacht dat alleen buitenlanders haar wafels zullen waarderen, maar tot haar grote verbazing blijken de Indiërs er zelf dol op te zijn. Zo dol dat Lalita's onderneming onlangs is uitgebreid met een derde vestiging. "Ik verkoop ruim duizend stroopwafels per week en elke dag eet ik er zelf ook eentje!"

KRO's Goudmijn brengt bijzondere verhalen van gewone mensen op tv, radio en internet. Stefan Stasse brengt met zijn prachtige vertelstem elke zondagavond op Radio 2 kleine en grote verhalen, die tot de verbeelding van de luisteraar spreken. Op tv duikt Karin de Groot in inspirerende verhalen, en gaat op zoek naar de mensen achter deze kronieken.

KRO's Goudmijn, woensdag 13 april om 18.25 uur op Nederland 2 en elke zondag om 18.00 uur op Radio 2.