Gemeente Delfzijl

Congres `Eropaf!': het nieuwe welzijnswerk centraal

Wethouder Thea van der Veen opent woensdagmiddag 13 april het congres `Eropaf!' in Theater & Congrescentrum de Molenberg.

Het is een congres voor professionals in de sociale sector uit de drie noordelijke provincies. Stichting Welzijn & Dienstverlening (SW&D) en de gemeente Delfzijl organiseren dit congres naar aanleiding van het bezoek van Jos van der Lans aan Delfzijl. In februari woonde hij een aantal dagen in een flat in Delfzijl Noord.

Van der Lans is cultuurpsycholoog, publicist, voorzitter van de Stichting Eropaf! en initiatiefnemer van de Canon Sociaal Werk. Hij schreef onlangs het boek Eropaf! over professionals die een nieuwe start maken in het sociaal werk. De dagen dat hij in Delfzijl Noord logeerde, ontmoette hij veel inwoners. Op basis van deze ontmoetingen en een literatuurstudie maakte hij een gebiedsscan. De bevindingen van deze scan deelt Van der Lans tijdens het congres. Hij hoopt hiermee een handvat te bieden aan de gemeente en de SW&D hoe zij de burger in de praktijk daadwerkelijk centraal kunnen stellen.

Het congres bestaat naast een lezing ook uit workshops over nieuwe methodes om buurtbewoners actief te betrekken bij de leefbaarheid in de eigen buurt en over de gevolgen van de bezuinigingen op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).