Wageningen Universiteit en Researchcentrum 7 apr 2011

Onderdeel: Wageningen University
Nummer: P015

Als de energieleveranciers van ons lichaam, mitochondriën, goed functioneren, heeft dat positieve invloed op het verouderingsproces, overgewicht en obesitas, en ziektes als Alzheimer en kanker. Goede voeding met de juiste bioactieve stoffen, kan de werking van mitochondriën verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van het EU-project Mitofood waaraan onderzoekers uit 24 landen hebben bijgedragen. Van 13 tot en met 15 april zullen de resultaten tijdens een congres van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, worden gepresenteerd.

Mitochondriën zijn de energieproducenten in de cellen van ons lichaam. Het EU-project Mitofood onderzoek concentreerde zich op het functioneren van mitochondriën en het effect van voeding op deze cellichamen. Uit het onderzoek blijkt dat goed functionerende mitochondriën essentieel zijn voor een gezond lichaam. Als de mitochondriën niet goed functioneren heeft dat bijvoorbeeld grote invloed op het verouderingsproces, het ontwikkelen van verschillende ziektes als Alzheimer en kanker, en problemen als gevolg van overgewicht en obesitas. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat specifieke stoffen in voeding â de zogenaamde bioactieve stoffen â het functioneren van mitochondriën kunnen verbeteren. Deze bioactieve stoffen kunnen daarmee de gezondheid van mensen verbeteren en zijn dus van groot belang voor de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen.

Conferentie in Wageningen
Het onderzoeksproject Mitofood had ook tot doel de voedings- en mitochondriële onderzoekswereld bij elkaar te brengen. Tijdens de afsluitende conferentie in Wageningen van 13-15 april worden de resultaten van Mitofood gepresenteerd. Er wordt stilgestaan bij bioactieve stoffen, energiemetabolisme en gezondheid. Prof. Jaap Keijer, hoogleraar Fysiologie van Mens en Dier aan Wageningen University, is trekker van dit netwerkproject en de organisator van de conferentie. Hij heeft een groot aantal sprekers van wereldfaam bij elkaar gebracht. zoals Siegfried Hekimi, Susanne Klaus, John Speakman, Jan Nedergaard en Barbara Cannon.

De conferentie bestrijkt een aantal themaâs. Woensdag 13 april ligt de nadruk op de rol van bioactieve stoffen die de gezondheid van de mens bevorderen. Donderdag 14 april staat veroudering centraal en wordt er aandacht besteed aan ziekten die met mitochondriën verband houden. Vrijdag 15 april staat in het teken van de relatie tussen voeding, ziekte en overgewicht.

Mocht u gebruik willen maken van de mogelijkheid om met één of meerdere sprekers te spreken dan kun u zich tevens aanmelden bij Chantal van Lin.
Voor meer nieuws en achtergrondinformatie over Mitofood: zie het programma of kijk op http://www.mitofood.eu/UK/.