Gemeente Dongen

Locatie St. Joseph

Publicatiedatum: 12-4-2011

Extra onderzoek op locatie St. Joseph

Op woensdag 13 april 2011 wordt begonnen met extra onderzoek op het terrein van de voormalige St. Josephkerk. De werkzaamheden nemen een paar dagen in beslag en worden volgens planning afgerond op vrijdag 15 april 2011. Dat is besloten door de gemeente Dongen in overleg met het parochiebestuur Dongen en Klein Dongen-Vaart.

Aanleiding
Vorige week werden er bij het verplaatsen van de torenspits kleine stukjes bot gevonden. Het bleek te gaan om menselijke resten. Deze werden gevonden in de nabijheid van de voormalige begraafplaats St. Joseph, die in 1996 gesloten werd verklaard. In 2006 werd de begraafplaats geruimd in het kader van de voorgenomen herontwikkeling van de locatie St. Joseph en de aanpassing van het centrumgebied.

Geen risico
De komende weken hebben op het terrein graafwerkzaamheden plaats in het kader van het sluiten van de centrumring. In de komende jaren zal er woningbouw worden toegepast.
Gemeente Dongen en parochiebestuur willen zoveel als mogelijk vermijden dat er in deze periode opnieuw sprake is van de vondst van overblijfselen van een begraafplaats. Daarom is een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld dat thans de opdracht heeft gekregen dat deel van het terrein te gaan zuiveren dat nog niet eerder volledig is onderzocht.

Oude begraafplaats
,,Vermoedelijk hebben we hier te maken met de restanten van een oude begraafplaats die in 1920 is gesloten, aldus pastor Tom van der Rijken namens het parochiebestuur.
De St. Josephkerk dateert uit 1907, dus de periode dat de oude begraafplaats in gebruik is geweest, is relatief kort.

De Kremer
De menselijke resten die zijn of worden gevonden op de St. Joseph-locatie, worden overgebracht naar de centrale begraafplaats De Kremer van de gemeente Dongen. Daar worden ze bijgezet in het algemene verzamelgraf van de St. Joseph-hoek. Deze voorziening werd in 2006 getroffen.