Gemeente Hilvarenbeek


College neemt beslissing op bezwaren mcc Elckerlyc

Het college heeft vandaag, dinsdag 12 april 2011, een beslissing genomen op de bezwaren die zijn ingediend tegen de bouwvergunning en de vrijstelling voor het mcc. Dit besluit is de eerste stap in de uitwerking van het raadsbesluit van 16 december 2010 om het nieuwe Elckerlyc definitief te realiseren op de mavolocatie aan de Ypelaerstraat.

Het college heeft met zijn besluit het advies overgenomen van de onafhankelijke Bezwarencommissie. Concreet betekent dit dat de bezwaarschriften ongegrond zijn verklaard. Kanttekening daarbij is dat in het besluit de juiste hoogte van het bouwplan wordt vermeld en dat aan de vrijstelling de voorwaarde wordt verbonden dat 40 extra openbare parkeerplaatsen worden aangelegd op de locatie van het huidige cultureel centrum aan de Koestraat.
Het collegebesluit is een hernieuwd besluit. Het college heeft namelijk al eerder - in oktober 2009 - een beslissing genomen op de ingediende bezwaren. De rechtbank vernietigde deze beslissing in oktober 2010. Belangrijke motivatie voor de rechtbank was dat op dat moment de locatiestudie nog liep en het onzeker was of het mcc wel op de mavolocatie zou komen.

Een belangrijk punt van bezwaar betreft de parkeerdruk op en om de mavolocatie. Het college heeft onderkend dat dit aspect meer aandacht vraagt. Daarom is aanvullend onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om extra parkeerruimte te creëren.
Het college volgt twee sporen; er worden extra plaatsen aangelegd en het gebruik daarvan wordt gereguleerd.
Besloten is om op de vrijkomende locatie aan de Koestraat ruimte te reserveren voor de aanleg van 40 extra openbare parkeerplaatsen. Met de projectontwikkelaar, de Bouwcombinatie Hilvarenbeek, zijn hierover inmiddels afspraken gemaakt.
De huidige parkeerdruk wordt vooral veroorzaakt doordat werknemers van de gemeente het parkeerterrein op de mavolocatie gebruiken. Met werknemers van de gemeente wordt afgesproken dat zij parkeren op andere (aangewezen) locaties, zoals de locatie Koestraat.

Het college heeft de omwonenden en de bezwaarmakers vanmiddag persoonlijk geïnformeerd over de hernieuwde beslissing.