Waterschap Dommel

zelf

Na het Afwateringskanaal nu de Dommel zelf

Publicatiedatum : 13 april 2011

De afgelopen twee maanden maakte Waterschap De Dommel al het riviertje de Gender, de vijver Hanevoet en een flink stuk van het Afwateringskanaal schoon. Nu is de Dommel zelf aan de beurt! Komende week start het baggerwerk om verontreinigd slib van de bodem van de Dommel te halen. Zo wordt weer een stap gezet in het grote project `De Dommel natuurlijk schoon', www.dedommelnatuurlijkschoon.nl, dat tot de zomer van 2012 duurt.

Het werken aan de Dommel wordt aangepakt in delen, van zuid naar noord, dwars door de stad. Eerst schoonmaken (baggeren) dan `opknappen' zoals het natuurvriendelijker maken van oevers, aanleggen van meanders, visstekken, faunapassages en poelen.

Bij High Tech Campus

Volgende week starten we bij het deel dat ligt bij de High Tech Campus, parallel aan de Locatellistraat. In het project Deelgebied 0 genoemd. Dit loopt tot aan de Professor Holstlaan bij de Genneper parken. (zie onderstaand kaartje) Het baggerwerk duurt naar verwachting 4 tot 6 weken.
De fietsbrug naar de High Tech Campus en de fietspaden blijven tijdens het werk gewoon te gebruiken. Incidenteel kan gedurende korte tijd een klein gedeelte van het fietspad afgesloten zijn, omdat materieel moet worden verplaatst. Bij de fietsbrug naar de High Tech Campus wordt een tijdelijk werkterrein ingericht door de aannemer. Daar wordt o.a. het uitgebaggerde slib via vrachtwagens afgevoerd naar een erkende slibverwerker.

Na het baggeren wordt de begroeiing langs de kant gesnoeid en uitgedund. Het groen verjongt zich weer door dit groot onderhoud. Vanaf het fietspad zal het zicht op de Dommel en de oever beter zijn.

kaartje baggeren Eindhoven deelgebied 0

Afwateringskanaal ook route voor dieren

Tegelijk met het werk in de Dommel wordt het laatste gedeelte van het afwateringskanaal gebaggerd. De aannemer is nu gevorderd tot aan de Beemdstraat. Na het weghalen van het verontreinigd slib wordt de oever aangepakt. Op sommige stukken maken we het ondieper (plas-draszones), zodat betere leefomstandigheden voor vissen en waterdieren ontstaan. De dieren kunnen zich zo gemakkelijker van het ene naar het andere gebied verplaatsen om zich voort te planten. Zo ontstaat een ecologische verbindingszone (EVZ), ook een belangrijk doel van dit project. Bij de Beemdstraat komt in een latere fase nog een faunapassage, zodat dieren ook hier hun route kunnen vervolgen.

De `plas-dras'zones langs het kanaal worden gemaakt door beschoeiing in het water te plaatsen. Het gat wordt aangevuld met zand en de oever wordt daar iets verlaagd. Het is de bedoeling dat deze plekken af en toe onder water lopen zodat een bijzondere natuurontwikkeling plaats kan vinden. Dit werk is deze zomer klaar.

Visstekken

Voor vissers worden langs het kanaal nieuwe visstekken gemaakt en bestaande plekken gerenoveerd; in totaal ca 40 plekken.

Gender en Hanevoet

Bij de Gender en de Hanevoet is het baggerwerk klaar. De komende tijd wordt de directe omgeving weer netjes in orde gemaakt, zodat bewoners weer kunnen genieten van de rust van het Genderpark, gebruikmaken van de (fiets-)paden en een ommetje rond vijver de Hanevoet kunnen maken. Enkele herinrichtingwerkzaamheden aan de rand van het Genderpark (onder andere een kleine poel aan de Beemdstraat) worden tegelijkertijd met de herinrichting van het afwateringskanaal opgepakt.

Project De Dommel natuurlijk schoon

De Dommel wordt de komende jaren flink opgeknapt. Het gaat om 17 km Dommel tussen het afwateringskanaal aan de zuidkant van Eindhoven tot het Wilhelminakanaal in Son en Breugel. Ook het afwateringskanaal en een aantal stadswateren behoren tot het plangebied. De vervuilde bodem wordt schoner en de oevers worden mooier en natuurvriendelijker. In totaal wordt ca. 150.000 kubieke meter slib weggehaald. Daarvan is 17 ton cadmium en 200 ton zink. 200 ton komt overeen met 10 treinwagons van 20 ton.

Aansluiting op eerder werk bij Klotputten

Tussen 2006 en 2008 heeft het waterschap al gewerkt aan de Dommel tussen de Klotputten en de aansluiting bij het Afwateringskanaal. Daar werd ook gesaneerd en het gebied kreeg een ander gezicht. De verontreinigde grond is afgegraven en de rechte bak met water is over 800 meter verrijkt met bochten. Ook werden twee eilandjes in de beek en twee paddenpoelen aangelegd.

Meer informatie

Het project kent een speciale website
http://www.dedommelnatuurlijkschoon.nl/ met achtergrondinformatie, planning, kaarten en ontwerpen.
Bewoners in de directe omgeving van het werk worden per brief geïnformeerd.