Gemeente Zoetermeer

Bedrijfsplan voor Stadstheater

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het Stadstheater, dat kampt met structurele tekorten, in 2010 een bedrijfsplan opgesteld. Uit dit plan blijkt dat het Stadstheater met tekorten kampt. Het college van B&W heeft daarom het Stadstheater gevraagd dit bedrijfsplan aan te scherpen. Dit is onlangs gebeurd en het college stelt op basis van dit plan de raad voor om de culturele opdracht van het Stadstheater bij te stellen.
Dat betekent dat het college de raad vraagt akkoord te gaan met het terugbrengen van het aantal professionele voorstellingen van 300 naar 250 en te bezuinigen op drie samenwerkingsprojecten. Het verlaagde tarief voor het gebruik van het Stadstheater door amateurgezelschappen blijft in stand. In het aangescherpte bedrijfsplan geeft het Stadstheater aan de zakelijke markt beter te verkennen om de inkomsten te verhogen.

Met het bijgestelde bedrijfsplan van het Stadstheater zullen de structurele tekorten van ca. 500.000 euro teruglopen naar ca. 100.000 euro. Het college adviseert de raad om de subsidie voor het Stadstheater met ingang van 2011 te verhogen om dit structurele tekort te dekken.

Landelijke trend
Na een groot aantal jaren goed gedraaid te hebben kampt het Stadstheater sinds 2009 met een financieel tekort. De structurele tekorten van het Stadstheater worden onder andere veroorzaakt door hogere personeel- en huisvestingslasten en door minder inkomsten uit voorstellingen, horeca en commerciële verhuur. Door de recessie is de teruglopende kaartverkoop een landelijk trend en zeker niet exclusief voor Zoetermeer.

Belangrijke voorziening
Het college ziet het Stadstheater als een belangrijke culturele voorziening voor Zoetermeer. Dat sluit aan op de omnibusenquête van 2010 waaruit blijkt dat 85% van de ondervraagden dit onderstrepen. Het Stadstheater scoorde bij deze enquête als rapportcijfer een 7,9. Het besluit over de wijziging van de culturele opdracht en de aanpassing van de subsidie om het structurele tekort te dekken neemt de raad tijdens het voorjaarsdebat in juni van dit jaar.