Gemeente Twenterand


Door actieplan 'Jeugdwerkloosheid Twente' minder werkloze jongeren

Regio Twente

Door het actieplan Jeugdwerkloosheid Twente is het aantal werkloze jongeren in Twente ten opzichte van januari 2010 met 23% gedaald.

In januari 2010 stonden 3.285 jongeren tot 27 jaar ingeschreven bij de Twentse werkpleinen. In januari 2011 waren dat er 2.531. Landelijk daalde de jeugdwerkloosheid met 13% minder sterk. In 2010 zijn in Twente in totaal 6.608 jongeren, waarvan 2.159 jongeren zonder een startkwalificatie, begeleid naar werk. Het actieplan Jeugdwerkloosheid Twente wordt ook in 2011 en 2012 voortgezet.

Eind 2009 is Platform Onderwijs Werk en Inkomen (POWI) gestart met het uitvoeren van het actieplan Jeugdwerkloosheid. Dit plan wordt ondersteund met geld van het ministerie van Sociale Zaken. Het doel van het actieplan Jeugdwerkloosheid is om jongeren tot 27 jaar te begeleiden naar een studie en/of een baan. Daarnaast is er extra ondersteuning voor kwetsbare jongeren met allerlei problemen die moeilijk een baan kunnen vinden of een opleiding volgen. De uitvoering van het actieplan gebeurt door de jongerencoaches van de Twentse werkpleinen. Die bieden daarbij, afhankelijk van de afstand tot de arbeidsmarkt, de mogelijkheden en kansen van de jongeren, zoveel mogelijk maatwerk.
Myra Koomen, voorzitter van het Platform Onderwijs, Werk en Inkomen (POWI): "Uit de sterke daling van de jeugdwerkloosheid in onze regio blijkt dat het actieplan Jeugdwerkloosheid Twente werkt. Dat komt vooral omdat alle organisaties die betrokken zijn bij de arbeidsmarkt, zoals UWV, werkgevers, gemeenten en onderwijs, zo goed samenwerken. Dat is de kracht van de Twentse aanpak."

Week van het ambacht
Op allerlei manieren worden in Twente jongeren voor opleiding en werk benaderd. Zo is er op 12 april in De Gieterij in Hengelo een evenement als aftrap voor de Week van het Ambacht. De Week van het Ambacht is een landelijke campagne om jongeren te laten kennismaken met allerlei ambachtelijke opleidingen en beroepen.

Cijfers arbeidsmarkt jongeren 2010
o Aantal werkloze jongeren naar werk in een baan: 5.371
- Zonder startkwalificatie 1.592

- Met startkwalificaite 3.779

o Aantal werkloze jongeren naar werk op een leerarbeidsovereenkomst: 315

- Zonder startkwalificatie 119

- Met startkwalificatie 196

o Aantal werkloze jongeren naar werk op een stageplaats: 922
- Zonder startkwalificatie 448

- Met startkwalificatie 474

o Totaal aantal werkloze jongeren naar werk: 6.608
- Zonder startkwalificatie 2.159

- Met startkwalificatie 4.449