Sociaal-Economische Raad

13 april 2011

Op 12 april bracht de Spaanse Minister voor Arbeid en Immigratie, dhr. Valeriano Gomez, met een delegatie een kort bezoek aan Nederland. Hij had onder meer een ontmoeting met minister Kamp van SZW. Gomez deed op zijn werkbezoek ook de SER aan om zich te laten informeren over de sociale dialoog in Nederland. Zijn interesse ging in het bijzonder uit naar de kennis en ervaring in Nederland met deeltijdarbeid en deeltijd-ww.

De Spaanse delegatie werd ontvangen voor algemeen secretaris SER Véronique Timmerhuis, voorzitter CNV Jaap Smit en VNO-NCW beleidsadviseur Jan Willem van den Braak.

Het gezelschap wisselde van gedachten over de mogelijkheden die beide landen hebben de participatiegraad te verhogen. Deeltijdwerk, deeltijd-ww, flexibele arbeidscontracten zijn geen gemeengoed in Spanje dat kampt met een veel hogere werkloosheid dan Nederland (20% versus 4,5%). Op langere termijn zien beide landen zich echter geconfronteerd met een krappe arbeidsmarkt. De vraagstukken van de huidige en toekomstige arbeidsmarkt in beide landen gaven dan ook voldoende stof voor een interessante discussie.