Gemeente Zoetermeer

Ondernemers zetten in op schoon, heel en veilig

Het college van burgemeester en wethouders geeft groen licht voor ondernemers in de Dorpsstraat en het Noordelijk bedrijventerrein om gezamenlijk te investeren in het aantrekkelijker maken van hun omgeving. Het college heeft dinsdag 12 april ingestemd om hiervoor een uitvoeringsovereenkomst te tekenen voor beide zones. Ondernemers uit de winkeliersvereniging Dorpsstraat en de Vereniging voor Noordelijke Bedrijventerreinen (VNBT) willen een zogeheten Bedrijven Investerings Zone (BIZ) oprichten. In een BIZ betalen alle ondernemers mee aan activiteiten om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken. De activiteiten zijn gericht op het schoon, heel en veilig maken van de omgeving. Dit moet ondermeer leiden tot meer klandizie, meer banen en nieuwe ondernemers om leegstand te verminderen.

Het is een instrument voor en door ondernemers. De gemeente is eigenaar en beheerder van de openbare ruimte en houdt de regie. Het gaat om aanvullende activiteiten op zaken die de gemeente nu al doet (bijvoorbeeld ten aanzien van beveiliging en het verwijderen van graffiti).

Belastingverordening
Om ervoor te zorgen dat alle ondernemers meebetalen in de desbetreffende zones stelt het college aan de gemeenteraad voor om een belastingverordening vast te stellen met daarin een nieuwe belasting (BIZ-bijdrage). Deze geldt voor alle ondernemers in de BIZ en is gebaseerd op de WOZ-waarde van de betreffende onderneming. De opbrengst van deze heffing draagt de gemeente in de vorm van een subsidie over aan de ondernemers in de Bedrijven Investerings Zone, verenigd in een stichting. Zoetermeer doet op deze manier mee aan vernieuwing van belastingen. Deze vorm van belasting op verzoek kan een trend worden.

Nadat de raad de belastingverordening heeft vastgesteld, houdt de gemeente een stemming onder de ondernemers. Als de uitslag positief is, gaan de BIZsen per 2012 van start.