FloraHolland


FloraHolland Productcommissie Tulp

FLORAHOLLAND (11 april 2011) - Vrijdagmorgen 18 maart vergaderde de FPC Tulp op vestiging Rijnsburg. Belangrijk onderdeel van de vergadering was het gesprek met de afdeling Kwaliteit. Gekeken is naar de BI en de gemaakte fouten. Het aantal mutaties ten aanzien van ongelijk van lengte en het gewicht is de afgelopen jaren fors afgenomen. Bekeken wordt of het aantal keurcodes kan worden ingedikt. Gediscussieerd is ook over de KOA herkeurregeling. Vanwege het feit dat de FPC geen drempel bij de KOA inkoop wil opleggen, adviseert zij toch om de huidige regeling te behouden. De spelregels tussen VGB, FloraHolland en FPC bij het wijzigen van de aanvoerspecificatie zijn op papier gezet. De FPC kan zich vinden in hetgeen op papier is verwoord.

Wat betreft rijpheid is het aantal correcties rond 1%. De uniforme beoordeling van rijpheid is soms lastig. Daarom zijn er 2 kwaliteitsbijeenkomsten met aanvoerders georganiseerd rond dit onderwerp en zullen ook keurmeesters van de verschillende vestigingen regelmatig bij elkaar komen om tot een uniforme beoordeling te komen. De FPC heeft geadviseerd de werkwijzen tussen de vestigingen nog eenduidiger te maken. Er is toegezegd dat we onderzoeken en zsm een pilot opstarten om bij een herkeuraanvraag van een bepaalde omvang (bv
10 fusten) altijd de aanvoerder te gaan bellen en bij een toegekende herkeur de keuze te geven tussen het geven van korting of een partij retour te nemen. De pilot wordt in mei geëvalueerd.

D. Jansen heeft de FPC gemeld dat CAAC aanvoerders aanbiedt foto's op de veiling te maken. Deze foto's worden aan het EAB-bericht van de aanvoerder gekoppeld. De exacte kosten en de startdatum worden binnenkort duidelijk.
Tevens is uitgelegd waarom het maken van beelden bij de kettingbaan niet zal gaan plaatsvinden. Daar zitten teveel nadelen aan. Deze zijn: o De foto is te laat beschikbaar; dit klopt niet met het feit dat beeldmateriaal steeds meer als basis van de informatie wordt gezien. o Meerdere kwekers willen niet dat de verantwoordelijkheid voor de gemaakte foto bij FloraHolland komt te liggen. Kwekers kunnen zich onderscheiden met foto's.
o Fotomateriaal is niet ideaal (teveel van de foto is fust) o Het op het laatste moment toevoegen van de foto leidt tot complexiteit van het systeem, met als risico verstoring van het systeem.

Invoering van een apart blok voor pluktulpen is uitgesteld. Met de pluktulpenkwekers zullen alle voor- en tegenargumenten tegen elkaar worden opgewogen. Tot die tijd verandert er nog niets.

Er is tevens gesproken over de werving van nieuwe FPC-leden in de toekomst. Daarover zal nog nader overleg plaatsvinden.

De eerstvolgende vergadering van de FPC Tulp vindt plaats op vrijdag 15 april.