Deelgemeente Charlois Rotterdam

Meer doen met minder

Meer activiteiten in de wijk. Meer begeleiding van jongeren. Beter inspringen op de behoeften in de wijk. En dat tegen een goede prijs-kwaliteit verhouding. Dat wil het dagelijks bestuur van deelgemeente Charlois.

De deelgemeente wil de mogelijkheid hebben om van product te kunnen veranderen en om de beste leverancier te kunnen kiezen. In zowel prijs als kwaliteit. Om die reden beëindigt de deelgemeente per 1 januari 2012 vooralsnog een aantal structurele subsidierelaties vanaf 100.000,-.

Charlois voert dit proces gefaseerd in. Uiteraard is hier een zorgvuldig traject aan vooraf gegaan. Het besluit is al met de huidige aanbieders besproken. Het gaat onder meer om de volgende onderdelen: (diverse soorten) jongerenwerk, opbouwwerk, maatschappelijk werk, ouderenwerk en activiteiten voor de jeugd.

Beste optie

We vinden dat meerdere partijen zich moeten kunnen inschrijven op het welzijnswerk. Maar dat wil niet zeggen dat de huidige aanbieders buiten de boot zullen vallen, benadrukt Michel de Baan, portefeuillehouder welzijn, Het dwingt hen om zelf weer goed naar hun aanbod en prijs te kijken. We willen meer maatwerk voor een goede prijs. Aanbieders van het welzijnswerk moeten geprikkeld worden om maatwerk te leveren en flexibel in te springen op de vraag van de bewoners. Met als resultaat dat de juiste partij de juiste producten aanbiedt aan de burgers van Charlois. Dat is een zorgvuldig proces, dat ook mogelijkheden biedt voor nieuwe leveranciers om met de deelgemeente in zee te gaan. Wat er ook gebeurt, de bewoners blijven de welzijnsproducten krijgen die ze nodig hebben.

Als alles volgens planning verloopt, zijn eventuele nieuwe aanbieders in november bekend. Dan kan, na de vaststelling in de Deelraad, definitief worden besloten welke instelling de activiteiten in 2012 in Charlois uitvoert. Dat kunnen ook meerdere instellingen zijn.