SGP


Wijze terughoudendheid

âDe brief van minister Donner geeft er blijk van dat de staat beseft in een staatsrechtelijk en juridisch lastig parket te zitten. Dat het allemaal erg ingewikkeld is blijkt uit het feit dat de Raad van State en de Hoge Raad twee tegenovergestelde uitspraken hebben gedaan. Ook op het Binnenhof is de botsing van grondrechten een heikel punt.â

Dat zegt SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen in reactie op de brief van minister Donner van Binnenlandse Zaken over het âSGP-arrestâ van de Hoge Raad. Van Leeuwen vindt dat âhet wijsheid getuigt dat het kabinet terughoudend is, zeker nu de kwestie inmiddels is voorgelegd bij het Europees Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg.â De SGP vindt dat de partij moet kunnen handelen in overeenstemming met de eigen beginselen en uitgangspunten.

De SGP-voorzitter benadrukt dat het de Hoge Raad zélf is die heeft uitgesproken dat er in deze, om meerdere redenen buitengewoon principiële kwestie, zo weinig mogelijk inbreuk mag worden gemaakt op de grondwettelijke vrijheid die politieke partijen en de leden van die partijen hebben.

Brief Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan Hoofdbestuur SGP.pdf
Brief Hoofdbestuur SGP aan Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.pdf
Brief Mininster van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie aan Tweede Kamer.pdf