Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Werkelijk verbruik auto in Top 10's

Den Haag, 13 april 2011

De TOP10's zuinige auto's van ANWB en Stichting Natuur en Milieu zijn uitgebreid met een indicatie van het werkelijke brandstof-verbruik. In de praktijk blijken auto's tot 40% minder zuinig te zijn dan het 'officiële verbruik', dat wordt bepaald tijdens een korte laboratoriumtest. Het toevoegen van het geschatte praktijkverbruik, op basis van een formule van TNO en tankpasleverancier Travelcard, helpt autokopers volgens ANWB en Stichting Natuur en Milieu om te kiezen voor modellen die ook in de praktijk daadwerkelijk zuinig zijn.

Steeds meer ANWB-leden merken op dat het daadwerkelijk brandstofverbruik van auto's sterk afwijkt van het door de fabrikant opgegeven verbruik. Om teleurstellingen te voorkomen hebben ANWB en Stichting Natuur en Milieu besloten om voortaan een indicatie van het werkelijk verbruik in de Top10's op te nemen. Door gegevens van gegevens van Travelcard te analyseren heeft TNO een formule ontwikkeld, waardoor de gemiddelde afwijking ten opzichte van het opgegeven verbruik berekend kan worden.

De ANWB verspreidt op de AutoRAI flyers met een overzicht van de 20 meest zuinige modellen gebaseerd op een indicatie van het daadwerkelijk verbruik.
Leden die willen weten wat de daadwerkelijke autokosten zijn voor een zuinige auto kunnen vanaf nu terecht op anwb.nl/auto en natuurenmilieu.nl. Daar staat, naast informatie over de zuinige auto's, een autokostenbegroting gebaseerd op indicatie van het werkelijk verbruik.

De Top10's Zuinige Auto's worden elk kwartaal gepubliceerd door ANWB en Stichting Natuur en Milieu.