Gemeente Maassluis

Maassluise kinderen kiezen vijf meest kindvriendelijke projecten


`Iedereen doet en telt mee' is het motto van de Verkiezing kind- en gezinsvriendelijke initiatieven. Deze landelijke verkiezing wordt door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) één keer in de vijf jaar gehouden en dit jaar zaten er maar liefst 15 kinderen uit Maassluis in de kinderjury. Deze jeugdambassadeurs zijn kinderen van de scholen De Westhoek, Het Spectrum en de Kardinaal Alfrinkschool. De organisatie KinderRechtenNU heeft alle kinderen voorbereid op hun belangrijke jurytaak. Zij hebben zich de afgelopen weken verdiept in wat er nodig is voor kinderen om op te groeien, hoe mensen voor elkaar kunnen zorgen en plezierig met elkaar kunnen omgaan. Maassluis werd onder de loep genomen. Er zijn een aantal aandachtspunten, maar verder zijn zij erg tevreden met alle initiatieven die door de gemeente ondernomen worden.

Woensdag 6 april 2011 was het zover. Ruim veertig initiatieven om een straat, een wijk of een gemeente kind- en gezinsvriendelijker te maken, dongen mee naar de kwalificatie Kind- en gezinsvriendelijk Initiatief van Nederland. Een vakjury, ouderjury en de kinderjury hebben bepaald welke vijf initiatieven het allerbeste waren. Pas op vrijdag 17 juni a.s. presenteren de winnaars zichzelf, dus tot die tijd is het nog een verassing wie er gewonnen heeft.

Jeugdambassadeur Chris Voskamp van de Kardinaal Alfrinkschool vertelt: `Eerst werden de projecten aan ons gepresenteerd. Daarna gingen we in groepjes over alle projecten discussiëren. We waren het snel met elkaar eens wie er moest winnen. Na het discussiëren gingen de groepjes hun winnaars presenteren aan de rest van de groep. Nadat iedereen geweest was werden de stemmen geteld en wisten we wie er gewonnen had'.

Jurylid Lars Veldman van Het Spectrum vond het erg leuk om in zo'n groot gebouw (VNG-gebouw in Den Haag) te zijn. `Ik heb best veel dingen over de projecten geleerd. Verder mag ik jammer genoeg niemand over de projecten vertellen. Het ligt op het puntje van mijn tong, maar ik beloof het aan niemand door te vertellen. Nu ik dit heb gedaan heb ik ook zin om in de politiek te werken. Ik kan niet meer wachten tot 17 juni.'

Een doelstelling in het preventieplan van het project Veilig Opgroeien in Maassluis is om jeugd te betrekken bij de ontwikkeling van jeugdactiviteiten. Zij zijn immers de kenners. Het preventieteam werkt aan het ontwikkelen en opzetten van kinderparticipatie in Maassluis. De kinderjury van de Verkiezing kind- en gezinsvriendelijke initiatieven is hiervan een voorbeeld. Meer informatie over project Veilig Opgroeien staat op dit gedeelte van de site.