MBO raad

Onderwijsraad over vorming

02-04-2011 - De Onderwijsraad pleit in zijn advies `Onderwijs vormt' voor het belang van vorming in alle onderwijssectoren. Het gaat daarbij om vorming als: kennisnemen van tradities en moraal, verbreding van de blik op de wereld, persoonlijkheidsvorming en voorbereiding op het functioneren in de samenleving. De Onderwijsraad focust in het advies sterk op de voorbeeldfunctie die docenten hebben en op het belang van een heldere pedagogische visie van de school.

Relatie met Loopbaan en burgerschap in het mbo
Zeker op het punt van de pedagogische visie sluit het advies aan bij de rol van Loopbaan en burgerschap in het mbo. Loopbaan en burgerschap zijn in het mbo onlosmakelijk verbonden aan de opleidingen vanwege de drievoudige kwalificering.

De MBO Raad heeft in mei 2010 een advies over loopbaan en burgerschap in het mbo aangeboden aan toenmalig staatssecretaris Van Bijsterveldt. Inmiddels heeft Van Bijsterveldt in lijn met dat advies de kwalificatie-eisen Loopbaan en burgerschap 2011-2012 vastgesteld.

Elke mbo-school legt in een verantwoordingsdocument vast hoe de school het onderwijs en de examinering van Loopbaan en burgerschap heeft ingericht. Instellingen kunnen dus zelf eisen stellen aan studenten, bijvoorbeeld aanwezigheidsplicht bij lessen, verplichte deelname aan activiteiten, het maken van opdrachten, werkstukken of het houden van presentaties, et cetera. Deze eisen leggen de instellingen vast in hun OER (Onderwijs- en Examenreglement).