Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 13 april 2011

UvA-student Thijs van Houwelingen wint Muziekscriptie Prijs

Tweede en derde plek voor studenten Muziekwetenschap

Gepubliceerd op 13 april 2011

UvA-student Thijs van Houwelingen heeft de MCN Muziekscriptie Prijs 2010 gewonnen, de prijs voor de beste afstudeerscriptie over muziek en muziekcultuur. Hij kreeg de prijs, een geldbedrag van 500 euro, voor zijn masterscriptie Sociologie.

Juryvoorzitter Jan van der Plas (onder meer OOR, Muzikantengids, Fontys Rockacademie) overhandigde hem de prijs tijdens een bijeenkomst bij Muziek Centrum Nederland (MCN). De jury nomineerde uit 36 inzendingen drie kandidaten.

De scriptie van Thijs van Houwelingen is getiteld 'Het wereldsysteem van klassiekemuziekuitvoeringen: Hoe een stad wereldstatus verwerft en zich zo een weg baant naar het centrum'. Het was volgens de jury een `scriptie die het best geschreven is, het sterkst is in zijn theoretische fundering en het hoogste niveau heeft qua redeneringen en gevolgtrekkingen.'

Ook tweede en derde plek voor UvA-studenten

De tweede plaats was voor UvA-studente Jori Buchel met haar masterscriptie Muziekwetenschap 'Kindercultuur in Amsterdam'. Zij deed veldonderzoek naar kinderliedjes, klapspelliedjes, enz. op twee schoolpleinen in Amsterdam. Derde werd Ben de Groot, ook van de UvA, met zijn bachelorscriptie Muziekwetenschap 'Canti di prigionia van Luigi Dallapiccola', een onderzoek naar de zelfgecreëerde mythe van Luigi Dallapiccola.

Over de Muziekscriptie Prijs

De Muziekscriptie Prijs is een jaarlijks terugkerende prijs van Muziek Centrum Nederland voor de schrijver van de beste afstudeerscriptie over muziek en muziekcultuur in de breedste zin van het woord. Alle ingezonden scripties zijn bij het Muziek Informatie Centrum van MCN in te zien.