Hogeschool Windesheim Zonnewijk Schellerheem

Eerste zonnepaneel voor Zwolse Zonnewijk Schellerheem

Persbericht, 12 april 2011

Gedeputeerde Theo Rietkerk van de Provincie Overijssel plaatste dinsdagmiddag het eerste zonnepaneel op een woning aan de Izak Ossstraat in de Zwolse buurt Schellerheem. Hij kreeg daarbij hulp van buurtbewoner dhr Schaake en dhr J.W. Meinsma, lid College van Bestuur Hogeschool Windesheim. De plaatsing is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de woonwijk Schellerbroek, Eigenaarsvereniging Schellerheem en hogeschool Windesheim. De buurt en Windesheim willen met dit project een bijdrage leveren aan het verminderen van het klimaatprobleem.

Voorzitter buurtvereniging licht toe
âMeest klimaatvriendelijk wijk, dat is onze ambitieâ, speechte Andre Hermann, voorzitter van de buurtvereniging Schellerheem. Hij zette kort de motieven uiteen die buurtbewoners hebben doen besluiten, mee te doen aan dit project. Na plaatsing van het paneel werd het glas geheven door buurtbewoners en afgevaardigden van de provincie Overijssel en hogeschool Windesheim, om te toasten op een duurzame samenwerking.

Doelstellingen duurzaamheid
Het project voor duurzame opwekking van energie door middel van zonnepanelen (PV-installatie), past binnen de doelstellingen van Windesheim en de provincie Overijssel. âParticulieren die samen op lokaal niveau dit oppakken, in samenwerking met de naastgelegen hogeschool Windesheim, dat is een uniek initiatiefâ, aldus Theo Rietkerk. De provincie stelt met de subsidieregeling âduurzame energie en energiebesparingâ subsidie beschikbaar. Zo worden projecten ten behoeve van opwekking van energie uit duurzame bronnen gestimuleerd. âZonnewijk Schellerbroekâ is één van de drie projecten die in het kader van de grootschalige toepassing van zonnepanelen subsidie hebben gekregen.

Energiedag op Windesheim
Naast de officiële aftrap van de âZonnewijk Schellerheemâ was het dinsdag ook Energiedag op Windesheim en stond de hogeschool volledig in het teken van duurzaamheid. De Energiedag werd gehouden in het kader van het project Duurzame Campus met als doel studenten na te laten denken over duurzaamheid.