Nieuw-Vlaamse Alliantie



Potje voor sociaal statuut zelfstandige thuisverplegers niet aangeboord

klok 13 april 2011

Sinds 2006 heeft de regering drie miljoen euro vrijgemaakt voor een sociaal statuut voor zelfstandig thuisverpleegkundigen. Maar tot vandaag is er niets met dat geld gebeurd: het potje is niet aangesproken. Dat blijkt uit het antwoord op een vraag van Kamerlid Manu Beuselinck van de N-VA aan minister van Sociale Zaken Onkelinx.

"Voor artsen, apothekers en kinesitherapeuten bestaat al zo'n sociaal statuut. Als zij zich houden aan de tariefafspraken die binnen het RIZIV worden vastgelegd, draagt het RIZIV bij in hun pensioenopbouw. De (vorige) regering gaf in 2006 de opdracht aan het RIZIV om voor de zelfstandige thuisverpleegkundigen 3.420.000 euro opzij te zetten en dat is ook gebeurd. Alleen heeft de huidige minister de regels voor het toekennen ervan nooit vastgelegd. Op die manier heeft geld vrijmaken voor een voor de sector noodzakelijke maatregel geen zin," zegt Manu Beuselinck.

Sector is vragende partij

Binnen het RIZIV bestaat een "overeenkomstencommissie verpleegkundigen-ziekenfondsen". Daar worden akkoorden gesloten over de tarieven die thuisverpleegkundigen mogen aanrekenen aan de ziekteverzekering. De commissie heeft vorig jaar expliciet aangedrongen op een sociaal statuut voor zelfstandig thuisverpleegkundigen. "Vreemd genoeg zegt de minister nu dat ze vanuit de overeenkomstencommissie geen vraag heeft gekregen," aldus Beuselinck.

Bovendien komt het de zelfstandige thuisverpleegkundigen in dit land toe te beschikken over een sociaal statuut. "Nagenoeg alle 15.000 zelfstandige verpleegkundigen zijn geconventioneerd en houden zich aan de tariefafspraken, het lijkt me logisch dat ook zij eindelijk een sociaal statuut krijgen," besluit Manu Beuselinck.

De regering moet dus dringend werk maken van de uitvoering van dit voornemen. Het is zelfs een beetje Kafka dat de ene regering drie miljoen vastlegt en de volgende er niets mee doet... Auteur(s): Manu Beuselinck, Kamerlid Contactinfo:

Björn Anseeuw, Persoonlijk medewerker Manu Beuselinck Tel: 02 549 80 32 Fax: 02 549 85 69 E-post: bjorn anseeuw n-va be Url: www.manubeuselinck.be