Universiteit Twente

Twee Rubicons voor UT-onderzoekers

13 april 2011

Nienke Moolenaar en Elger Abrahamse van de Universiteit Twente hebben beide een Rubiconsubsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in de wacht gesleept. Deze subsidie is bestemd om talentvolle recent gepromoveerde wetenschappers onderzoekservaring op te laten doen in het buitenland.

Het Rubiconprogramma van NWO is speciaal ingericht om jong talent voor de wetenschap te behouden. De subsidies zijn bestemd voor jonge, veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers die nog aan het begin van hun wetenschappelijke carrière staan en van wie op grond van hun wetenschappelijke kwaliteiten wordt verwacht dat ze een belangrijke plaats kunnen gaan innemen in de Nederlandse wetenschap. Deze ronde dienden in totaal 172 onderzoekers een aanvraag in. Slechts 29 van deze aanvragen werden gehonoreerd. Twee van deze subsidies gaan naar UT-onderzoekers.

Nienke Moolenaar
Nienke Moolenaar werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker bij de vakgroep Onderwijsorganisatie en -management (O&M) aan de faculteit Gedragswetenschappen. In 2010 is ze gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar sociale netwerken van schoolteams in het basisonderwijs. Moolenaar zal haar Rubiconsubsidie inzetten om twee jaar lang onderzoek te doen aan de vakgroep Education Studies van de University of California in San Diego. Daar zal ze onderzoeken hoe sociale relaties van docenten de dagelijkse onderwijspraktijk beïnvloeden. Hierbij zal ze kijken hoe veranderingen in sociale netwerken bijdragen aan het succes (of falen) van onderwijsvernieuwingen.

Elger Abrahamse
Elger Abrahamse werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker bij de vakgroep Cognitieve Psychologie & Ergonomie aan de faculteit Gedragswetenschappen. In 2010 is hij gepromoveerd aan de Universiteit Twente op een onderzoek naar de vraag hoe aangeleerde bewegingspatronen in het brein liggen gerepresenteerd. Abrahamse zet zijn Rubiconsubsidie in om twee jaar lang onderzoek te doen aan de vakgroep Experimentele Psychologie van de Universiteit Gent. Abrahamse gaat onderzoek doen naar de vraag hoe bewust en berekenend mensen in het leven staan. Zijn wij daadwerkelijk baas in eigen huis, of worden gedrag en denken automatisch gestuurd? Abrahamse probeert in zijn onderzoek om schijnbaar hoogcognitieve gedragingen te verklaren aan de hand van automatische leerprocessen.