Openbaar Ministerie

OM eist tot 10 jaar cel in hoger beroep overvallen op supermarkt Rijswijk en restaurant Delft

13 april 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep jarenlange gevangenisstraffen geëist tegen drie verdachten voor het plegen van meerdere gewelddadige overvallen in juli en september 2008 in Delft en Rijswijk. Een 24-jarige man uit Delft hoorde 10 jaar cel tegen zich eisen voor het plegen van vier overvallen en het voorbereiden van een overval. Tegen een 30-jarige man uit Den Haag werd 8 jaar gevangenisstraf geëist voor het plegen van drie overvallen en het voorbereiden van een overval. Tegen een 26-jarige vrouw uit Den Haag eiste de advocaat-generaal 36 maanden cel waarvan 17 maanden voorwaardelijk voor het medeplegen van twee overvallen en voorbereidingshandelingen voor een overval. De rechtbank te Den Haag veroordeelde de verdachten tot respectievelijk 10 jaar, 8 jaar en 4 jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De verdachten stelden tegen deze uitspraken hoger beroep in.

Op 8 juli 2008 en 13 september 2008 werd de Aldi in de Herenstraat in Rijswijk twee keer overvallen door gemaskerde en gewapende mannen. Ook restaurant La Place langs de A13 bij Delft werd op 8 september 2008 en 29 september 2008 overvallen. De slachtoffers werden op hun werkplek bedreigd met een vuurwapen of een mes. Sommige slachtoffers hebben dit zelfs twee keer moeten doorstaan. Bij alle overvallen moest één personeelslid onder bedreiging van een vuurwapen of een mes de kluis openen. In sommige gevallen werden personeelsleden vastgebonden. Bij de overvallen zijn grote geldbedragen buit gemaakt.

Aanpak overvallen
Overvallen hebben een enorme impact op slachtoffers en hun omgeving en zorgen voor een ernstig gevoel van onveiligheid in de maatschappij. Overvallers kunnen dan ook rekenen op zware straffen. De rechter legt in bijna alle gevallen (97%) een gevangenisstraf op en volgt doorgaans de forse eis van het OM. Door de buit van overvallers af te nemen zorgt het OM ervoor dat een overval niet loont.

Uitspraak (naar verwachting) op 27 april 2011.