Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Verspreiding radioactiviteit vanuit Japan
13 april 2011 - Sinds het bekend worden van problemen met de kerncentrale in Fukushima voert het KNMI regelmatig verspreidingsberekeningen uit die inzicht geven in de verspreiding van radioactieve deeltjes in de lucht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geanalyseerde wereldwijde meteorologische waarnemingen afkomstig van het Europees Weercentrum ECMWF in Reading.
Berekende 14-dagen trajectoriën gestart op vijf hoogtes in de onderste 500 m boven de kerncentrale. Het startmoment komt bij benadering overeen met het begin van de explosie en brand in unit 4. De hoogte van de luchtpakketjes is in kleur aangegeven (van donkerblauw via groen, lichtblauw, en oranje naar rood), dagen met dwarsstreepjes. Op 26-27 maart (na 12 dagen) zat lucht uit Fukushima boven Nederland. Berekende 14-dagen trajectoriën gestart op vijf hoogtes in de onderste 500 m boven de kerncentrale. Het startmoment komt bij benadering overeen met het begin van de explosie en brand in unit 4. De hoogte van de luchtpakketjes is in kleur aangegeven (van donkerblauw via groen, lichtblauw, en oranje naar rood), dagen met dwarsstreepjes. Op 26-27 maart (na 12 dagen) zat lucht uit Fukushima boven Nederland. Op basis van deze modelberekeningen kan bekeken worden of de lucht boven Nederland afkomstig is uit Japan.

Het RIVM voert metingen uit van radioactiviteit om te bepalen of er risico's voor de volkgezondheid zijn en vind daarvoor tot nu toe geen enkele aanwijzing (zie Externe links-Meetresultaten Japanse radioactiviteit in lucht (RIVM).

Uit de modelberekeningen blijkt dat het ongeveer 12 dagen duurde voordat luchtpakketjes vanuit Fukushima in Europa terecht zijn gekomen. Dit komt overeen met wat klimatologisch wordt verwacht en met metingen van het RIVM van zeer geringe toenames van de radioactiviteit

De luchtstroming boven Japan was gedurende het grootste deel van de afgelopen tijd vanuit het westen, dus oostwaarts gericht, in de richting van de Grote Oceaan. Boven de oceaan komt de lucht vrij snel in de vrije troposfeer in de onderste kilometers van de atmosfeer terecht waar de stroming gemiddeld ook naar het oosten gericht is.

Eerste uitgave: 13-04-11