Gemeente Breda

13Apr
Wijkmonitor 2010: Wijkontwikkeling zet door in Breda Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de voorlopige conclusies uit de Wijkmonitor 2010. Deze laten onder meer zien dat wijkontwikkeling in Heuvel succesvol is geweest en dat het in Hoge Vucht, Doornbos en Linie overeind moet blijven. Verder legt de monitor een basis voor de verbreding van de wijkontwikkeling naar andere wijken en gebieden in de stad. Dit is een van de speerpunten uit het coalitieakkoord @Breda.

Er liggen genoeg kansen
"Met wijkontwikkeling zijn de afgelopen jaren goede resultaten geboekt. Maar we zijn er nog niet. Daarom gaan we door met dit programma. Wijkontwikkeling betekent slimme combinaties maken van wonen, werken en welzijn. Er liggen nog genoeg kansen, ook in andere wijken. We willen in de toekomst breder inzetten op dit onderwerp," aldus wethouder Bob Bergkamp.

Voorlopige conclusies
Op basis van de cijfers van de Wijkmonitor 2010 is een aantal voorlopige conclusies getrokken. Zo constateert het college dat de wijk Heuvel in de toekomst het predicaat wijkontwikkelingswijk mogelijk niet meer nodig heeft. Vooral niet als alle geplande projecten, zoals het Struyckenplein en Huis van de Heuvel, gerealiseerd zijn.

In de wijken Hoge Vucht, Doornbos, Linie en in Driesprong is nog aandacht vanuit het programma wijkontwikkeling nodig.

De Driesprong is als onderdeel van Brabantpark niet apart herkenbaar in de Wijkmonitor, maar toch ligt hier nog een duidelijke woningbouwopgave.

De wijken Tuinzigt en Haagpoort en de zuidelijke rand van de Haagse Beemden (Kesteren, Muizenberg en Gageldonk) komen volgens de cijfers ook in aanmerking voor het programma.

Vervolgstappen
De komende maanden wordt met partners in het programma wijkontwikkeling, waaronder de woningcorporaties, gesproken over de gewenste verbreding.

College en gemeenteraad beslissen in het kader van de Voorjaarsnota hoe het programma verder gaat in 2012.

Opzet wijkmonitor
In 2009 is de eerste wijkmonitor gepresenteerd. In deze tweede door het college aangenomen wijkmonitor 2010 wordt per wijk en buurt de stand van zaken opgemaakt ten aanzien van de vijf doelen van Wijkontwikkeling, namelijk goed toeven, groeien, meedoen, gezond en zorgzaam en concurrerend en aantrekkelijke wonen.

De scores per buurt worden afgezet tegen het gemiddelde van Breda zodat de relatieve positie helder wordt. Daarnaast is er een benchmark met vergelijkbare wijken in andere steden gehouden en is de ontwikkeling op de genoemde doelen sinds 2001 geschetst. De wijkmonitor bestaat uit de vier rapporten `Totaalbeeld buurten Breda' `Wijkmonitor Hoge Vucht Doornbos en Linie', `Wijkmonitor Heuvel' en `Wijkmonitor Haagse Beemden'.
Breda, 13 april 2011