Gemeente Echt-Susteren


Gemeente biedt adoptie van gemeentelijk groen aan

Â

U kent ze wel: kleine stukjes groen op hoeken van straten, steegjes aan het einde van een straat, of grenzend aan voor-, zij- of achtertuinen. Vanaf nu stellen wij u als bewonersgroep en/of buurtverenigingen in de gelegenheid om deze stukjes groen te adopteren. Hiermee kunt u deze kleine stukjes groen laten aanpassen binnen het straatbeeld of uw eigen tuin.

Â

Wat houdt het in?

Als u een stuk groen adopteert, dan wordt u als bewoner(s)(groep) en/of buurtvereniging verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en onderhoud. Dit betekent bijvoorbeeld dat u, wanneer er gras staat, regelmatig moet maaien. Heeft u beplanting, dan bent u verantwoordelijk voor het schoffelen, snoeien en het verwijderen van bladeren en/of zwerfvuil.

Het is de bedoeling dat het onderhoudsniveau voldoet aan de kwaliteitseisen die de gemeente daarvoor heeft vastgesteld. Aan het adopteren van gemeentelijk groen vallen geen rechten te ontlenen.

Â

Hoe gaat het aanvragen in zijn werk?

Om uw interesse voor een specifiek stukje groen kenbaar te maken, kunt u contact opnemen met José van den Hoogen, afdeling Beheer. Zij is te bereiken op telefoonnummer 0475-478478. Na behandeling zal contact met u worden opgenomen. De behandelingstermijn is ongeveer drie maanden.

Â

Eisen

U komt voor adoptie van groen in aanmerking wanneer u als bewoner(s)groep en/of buurtvereniging in de buurt van zoân stukje groen woont. Het betreft alleen die kleine stukjes groen die geen openbare functie vervullen. Aan een openbare functie moet u denken aan uitzichthoeken, afschermgroen, verkeersgeleiding, speelvoorziening etc. Of zoân stukje groen al dan niet een openbare functie vervult, wordt vastgesteld door:


* raadpleging van het bestemmingsplan, het groenstructuurplan en eventuele planologische/ruimtelijke beleidsvoornemens;


* onderzoek naar eventuele kabels en leidingen;


* schouwing van betreffend stukje groen om te onderzoeken of het betreffende stukje groen een openbare functie vervult, dat wellicht ten onrechte niet is opgenomen in het bestemmingsplan (groenfunctie, gewenste hondenuitlaatplaats, uitzichthoek, speelvoorziening, afschermgroen, verkeersgeleiding enzovoort).