Gemeente 's-Hertogenbosch

13-04-2011
Nieuw plan Openbare Verlichting

In dit nieuwe plan wordt de verlichting verbeterd en wordt er meer energie bespaard. Het doel is een goed verlichte, sociale en verkeersveilige omgeving.

Energiezuinig
In het nieuwe plan worden energiezuinige lampen gebruikt en de verlichting kan worden gedimd. Minder energie verbruik, minder lichthinder en een afname van de CO2 uitstoot. Met als resultaat 34% een besparing van energie ten opzichte van 2007. De gemeente heeft de ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn.

Sociale veiligheid vergroten
Op dit moment is een deel van de verlichting in de nacht om en om uit. Daardoor ontstaan donkere plekken wat een onbehaaglijk gevoel oplevert. In de toekomst worden 's avonds alle lampen aangezet en in de nachtelijke uren gedimd. Dit zorgt voor een gelijkmatige verlichting en een veiliger gevoel. Alle gele lampen worden vervangen door lampen met wit licht, dit leidt tot een betere gezichtsherkenning.

Vervanging armaturen, lampen en lichtmasten
De gemeente 's-Hertogenbosch heeft ongeveer 26.000 armaturen en 25.000 lichtmasten
Bij de vervanging van armaturen worden de donkere plekken als eerste aangepakt. De inbraakgevoeligheid wordt daardoor minder groot. Ook het sociale gevoel van veiligheid neemt dan toe. In 9 jaar worden alle oudere lichtarmaturen vervangen, dit betekent 2100 armaturen per jaar tot en met 2021. Ook worden jaarlijks 650 lichtmasten vervangen. De verlichting voldoet na vervanging bijna overal aan de Nederlandse Praktijkrichtlijnen.

Nieuwe lichttechnieken al in gebruik
De laatste jaren zijn er ook diverse nieuwe nieuwe lichttechnieken toegepast. Energiezuinige LED-lampen in Pettelaarpark of dimtechnieken op het transferium De Vliert

Verlichting Binnenstad
Er is een apart plan gemaakt voor de aanlichting van 3 panden op de Markt. Hier is oog voor de kwaliteit en aanlichting van monumenten. Uiteraard als het mogelijk is met energiezuinige lampen.

Meer informatie
Projectleider G. Coenraad, van de afdeling Realisatie en Beheer Openbare, tel. (073) 615 96 42.