Plan Nederland

Uitgeleverd door hun moeder: Plan redt meisjes van seksueel misbruik

13 april 2011

Jarenlang was iedereen in hun dorp in South Leyte op de Filipijnen een beetje jaloers op Anna en haar twee dochters. Want elke keer als Anna's 'verloofde', de Amerikaan Donald Mathias, op bezoek kwam, bracht hij geld en cadeaus voor hen mee. Veel geld en veel cadeaus. Maar toen kwam de verschrikkelijke waarheid aan het licht over Anna en haar gulle verloofde.

Princess, de oudste dochter van Anna, kon het niet langer voor zich houden en nam haar tante Elma in vertrouwen over de bijzondere relatie tussen Anna en Donald Mathias. Een zakelijke relatie. Want in ruil voor duizenden dollars leverde Anna haar dochters Princess en de twee jaar jongere Mae uit aan Mathias. Elke keer als hij de Filipijnen bezocht, vergreep hij zich aan de meisjes, met toestemming van hun moeder.

Samen met de Filipijnse politie en een lokale hulporganisatie kwam Plan in actie om de meisjes zo snel mogelijk uit de klauwen van hun moeder te redden en Mathias achter de tralies te krijgen. Uitgebreid onderzoek onthulde dat het gruwelijke partnerschap tussen Anna en Mathias zich niet beperkte tot Anna's dochters. Ook Elma, Anna's jongere zuster, werd door Anna aan Mathias verkocht en seksueel misbruikt.

Contract
Het begon allemaal in 2005, toen Anna haar dochters voor 't eerst meenam naar de hotelkamer van Mathias in Manila. Anna filmde, terwijl Mathias 'Daddy Boss' haar dochters verkrachtte. En als de meisjes zich verzetten, kregen ze klappen. Princess liet Elma het contract zien, dat zij en Mae moesten ondertekenen. Daarin was vastgelegd dat zij de seksslaven van Mathias waren, met in detail de seksuele handelingen die daarbij hoorden.

Het was Elma, vastbesloten haar nichtjes te helpen, die bij Plan aanklopte voor hulp. Plan schakelde onmiddellijk de politie in en een maatschappelijk werker van de Filipijnse organisatie Visayan Forum en samen maakten zij een plan. Op 13 december 2008 werd Anna gearresteerd, terwijl zij met haar dochters onderweg was naar Manila voor een ontmoeting met Mathias. De meisjes werden opgevangen en via het Filipijnse Ministerie van Sociale Zaken ondergebracht in een pleeggezin.
Vier dagen later, op 17 december 2008, volgde de arrestatie van Mathias. Maar door een technische fout moest de Filipijnse politie hem al na een paar dagen laten gaan. Mathias keerde terug naar de Verenigde Staten. Toch ontliep hij uiteindelijk niet zijn terechte straf. Na jaren van voorbereiding, diplomatie en internationale onderhandelingen werd Mathias in maart 2010 in de Verenigde Staten veroordeeld tot 20 jaar voor seksueel misbruik, en een boete van 200.000 dollar, te betalen aan Princess en Mae.

De zaak van Anna, nu 39, loopt nog. Princess en Mae, inmiddels zestien en veertien, vallen nog steeds onder de vogdij van het Ministerie van Sociale Zaken.

""

Contact
Plan Nederland
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
020 549 55 20