SGP



SGP onthutst over VN-Accreditatie anti-Israël beweging

De SGP is onthutst en boos over accreditatie door de VN van pro-Hamas beweging FPM. Minister Rosenthal moet opheldering verschaffen en accreditatie terugdraaien, aldus Kees van der Staaij in schriftelijke vragen.

---

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse zaken over door de VN verleende accreditatie aan het anti-Israëlische Free Palestine Movement (FPM)
13 april 2011


- Heeft u kennis genomen van het bericht, dat de VN accreditatie heeft verleend aan de Free Palestine Movement (FPM)? Hoe beoordeelt u dit besluit?

- Kunt u het bericht bevestigen dat het FPM zich kenmerkt door extreme anti-Israëlische acties en wordt geleid door dr. Paul Larudee, die flottieljes naar de Gazastrook organiseert en publiek is geëerd door Hamas-leider Ismail Haniya vanwege zijn grote steun aan het Hamas-bewind, onder meer door het oprichten van de Free Gaza Movement en het organiseren van boycotacties jegens Israël?
- Hoe valt â gelet op het voorgaande â te verklaren dat de VN de FPM formeel heeft bestempeld als door de VN geaccrediteerde NGO? Aan welke inhoudelijke voorwaarden dient een dergelijke accreditatie te voldoen? Welke gevolgen heeft deze VN-accreditatie precies?
- Hoe beoordeelt u het dat de VN een dergelijke organisatie accrediteert die op allerlei wijze het vredesproces tussen Palestijnen en Joden - zoals voorgestaan door de VN, maar ook de door de EU â bruuskeert? Is dit ook niet buitengewoon schadelijk voor het aanzien en de reputatie van de VN?

- Bent u bereid â zoveel mogelijk gezamenlijk met andere landen â de door de VN verleende accreditatie aan de FPM ongedaan te laten maken? Op welke wijze?