Universiteit Leiden

Prestigieuze subsidie voor publicatie over opgraving Tel Kinrot

Prof.dr. Jürgen Zangenberg (Godsdienstwetenschappen en Archeologie) en zijn collega drs. Stefan Münger van de Universität Bern in Zwitserland hebben een prestigieuze subsidie van 30.000 dollar ontvangen voor een publicatie over vondsten uit de Vroege IJzertijd, opgegraven bij Tel Kinrot in Israël.


De gulle gever is het White-Levy Programme for Archaeological Publications, een fonds dat is ondergebracht bij Harvard University. Jaarlijks krijgen wereldwijd 9 tot 12 projecten steun om een publicatie uit te brengen over âafgerond archeologisch veldwerk waarover nog niet is gepubliceerd, gedaan op belangrijke sites in de Egeën, Anatolië, de Balkan, het Iraans plateau, Levant en Mesopotamië.

Meer van Galilea

De opgraving bij Tel Kinrot (in het Arabisch: Tell el-âOrÄme) werd uitgevoerd in het kader van het Kinneret Regional Project, gerund een consortium dat bestaat uit de universiteiten van Leiden, Bern, Helsinki en Mainz. Tel Kinrot ligt op de steile helling van een kalkstenen heuvel aan de noord-westelijk kust van het meer van Galilea, Israël.

Ideale locatie

De opgraving is van groot belang - en een van de grootste â voor de bestudering van het urbane leven in de Vroege IJzertijd (ca. 1150-950 v. Chr.). De omvang en de strategische ligging van de opgraving - tussen zuid-Syrië, de centrale Levantische kust en noord-Transjordanië - maken Tel Kinrot tot de ideale locatie om inzicht te krijgen in de impact van diverse culturen op de structuur en ontwikkeling van een belangrijk verstedelijkt gebied in noord-Palestina gedurende de Vroege IJzertijd. Ook kan de opgraving meer helderheid bieden in aspecten als etniciteit en regionalisme in een van de meestbesproken periodes uit de geschiedenis van het oude Levant.

Uitbreiding?

Zangenberg en Münger hopen dat de subsidie wordt uitgebreid naar drie jaar. De voorwaarden bieden deze mogelijkheid.