Gemeente Coevorden

moerascypressen

Kastanjes in park vervangen door moerascypressen

woensdag 13 april 2011
moerascypres Klik om te vergroten

moerascypres

Een groot deel van de paardenkastanjes langs de gracht in het park zijn in slechte conditie. In een omgeving die voor kastanjes eigenlijk te nat is loopt de conditie van de 40-jarige bomen de laatste jaren snel terug. Enkele bomen zijn reeds omgewaaid.

Uit een onlangs uitgevoerde inspectie blijkt dat van de 78 geĂŻnspecteerde bomen 48 worden gekenmerkt als bomen met een hoog risico voor stambreuk en 11 hebben het predikaat matig risicovol. Bijna alle bomen zijn in meer of mindere mate aangetast door de kastanje-bloedingziekte. Deze bacterie verzwakt de bomen en hierdoor kunnen houtrot veroorzakende schimmels de bomen makkelijk infecteren waardoor ze nog verder verzwakken. In de komende jaren vormen steeds meer bomen een risico.

Gevaar voor omgeving
Omdat de bomen in een verblijfsgebied staan, kunnen ze een gevaar voor de directe omgeving gaan vormen. Op last van burgemeester en wethouders worden de 48 risicovolle bomen daarom zo spoedig mogelijk gekapt. Omdat verwacht mag worden dat binnen afzienbare tijd alle bomen risico gaan opleveren worden ook de overige bomen gekapt. Hiervoor wordt een omgevingsvergunning voor het kappen aangevraagd. Naar verwachting zullen deze laatste bomen in het najaar worden gekapt. Om de belangrijke groenstructuur te herstellen worden moerascypressen herplant. Deze boom past beter in het natte gebied en groeit snel zodat er op relatief korte termijn weer een belangrijke en uniforme groenstructuur langs de gracht in het park ontstaat.