Gemeente Tytsjerksteradiel


Tytsjerksteradiel

reewildproject start in gemeente Tytsjerksteradiel

Op woensdag 13 april vindt het startsein plaats van het reewildproject. Dit project maakt onderdeel uit van het Reewildproject Noord Oost Fryslân. Wethouder Houkje Rijpstra van de gemeente Tytsjerksteradiel en de heer Durk van der Zee van WBE It Bûtenfjild willen door middel van het plaatsen van een wildspiegel aandacht vragen voor de ongevallen en crepeergevallen met reewild.

Reewildproject

Gemeente Tytsjerksteradiel, It FryskeGea en WBE It Bûtenfjild hebben in 2009 het initiatief genomen om iets te gaan doen aan ongevallen met reewild en met crepeergevallen. Het doel hiervan is om de registratie en werkwijze van ongevallen en crepeergevallen aanzienlijk te verbeteren. Inmiddels doen ook SBB, de gemeenten Leeuwarden en Dantumadeel, politie en Provincie mee aan dit project.

Noodzaak registratie

Registratie is noodzakelijk om zo een vollediger overzicht van de ongevallen en crepeergevallen te kunnen krijgen. Op deze manier kunnen gericht maatregelen worden genomen om dierenleed en verkeerongevallen zoveel mogelijk te vermijden.

Een tweede doel is om de werkwijze bij ongevallen en crepeergevallen te verbeteren. Vaak is het onduidelijk wie wat mag en kan doen. Het gevolg is dat er in veel voorkomende gevallen veel tijd gaat zitten en de wijze waarop de betrokken dieren worden benaderd soms weinig te heeft met het welzijn van de dieren.

Onderzoek

Beide doelen worden nader onderzocht en uitgewerkt door twee studenten van Van Hall/Larenstein. Inmiddels heeft het project al iets opgeleverd; een checklijst voor inrichting en beheer van wegen en omgeving. Deze wordt op dit moment gebruikt door de Provincie in het kader van de voornemens voor de aanleg van de Centrale As.

Knelpunten reewild en verkeer

De voornaamste knelpunten voor reewild en het verkeer zijn de Westerdijk onder Ryptsjerk, De Ottemawei van Hurdegaryp naar Readtsjerk en de weg van Broeksterwoude naar Veenwouden. In dit gebied komen ieder jaar minstens twee ongevallen voor. Waarschijnlijk zijn het er veel meer, maar dat zal te zijner tijd uit de registratie moeten blijken.

Startsein project

Gelet op de situatie op/rond de Ottemawei heeft de gemeente Tytsjerksteradiel besloten om hier nu al iets te gaan doen. Namelijk reflectoren plaatsen en het overzichtelijker maken van de weg door bosjes in de berm van de weg zoveel mogelijk weg te halen of drastisch in te korten. Op deze wijze wil men draagvlak creëren voor het groter geheel van het project.

Wethouder Houkje Rijpstra van de gemeente Tytsjerksteradiel en de heer Durk van der Zee van WBE It Bûtenfjild, zullen daarom woensdag 13 april de eerste officiële wildspiegel plaatsen.

Uitnodiging

U bent van harte uitgenodigd om bij de plaatsing van de eerste wilspiegel aanwezig te zijn. Deze vindt plaats op woensdag 13 april om 09.30 uur aan de Ottemawei te Hurdegaryp.