Rijksvoorlichtingsdienst

Marine ruimt Britse grondmijn

De Nederlandse mijnenjager Hr.Ms. Willemstad heeft vandaag voor de Schotse kust een Britse mijn tot ontploffing gebracht. Het explosief werd aangetroffen tijdens de internationale oefening Joint Warrior.

In het oefenscenario kreeg de Nederlandse mijnenjager Hr.Ms. Willemstad opdracht om oefenmijnen in de aanlooproute naar Loch Ewe onschadelijk te maken. Tijdens het uitvoeren van een sonarscan van de bodem, ontdekte de mijnenjager het explosief nabij de ingang van de baai. Met het onderwatervaartuig Seafox kon de mijn geïdentificeerd worden. Het betrof een Britse MK 12 grondmijn, met een explosieve lading van 555kg torpex. Deze mijnen werden in de Tweede Wereldoorlog rondom de havenmonding van Loch Ewe gelegd, om deze belangrijke bevoorradingshaven van de geallieerden te beschermen tegen vijandelijke schepen.

Hefballon
Omdat het explosief te dicht bij de Schotse kust lag, kon deze niet ter plekke geruimd worden. Met een hefballon is de mijn van de bodem getild en naar een veilige locatie op 20 km uit de kust gesleept. Daar is de mijn door marineduikers met een vernietigingslading gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Mijnenvrij
Hoofdtaak van de mijnenjagers van de marine is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen, door het ruimen van op zee aangetroffen explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Wekelijks treffen vissers nog mijnen aan op de Noordzee. Opgeviste explosieven worden gemarkeerd en gerapporteerd aan de kustwacht. Een mijnenjager maakt het explosief vervolgens onschadelijk.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed