Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris Bleker steekt ¤200.000,- in Plantgezondheidsfonds boomkwekerij

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is blij dat de boomkwekerijsector het Plantgezondheidsfonds aan het oprichten is. Om dat fonds tot een succes te maken, stort de staatssecretaris eenmalig 200.000 euro in het fonds. Het fonds gaat schade als gevolg van maatregelen tegen plantenziekten vergoeden. De sector onderzoekt zelf momenteel hoe dit fonds verder optimaal is in te vullen.

In de afgelopen jaren zijn verschillende bedrijven geconfronteerd met hoge kosten als gevolg van maatregelen ter bestrijding van diverse exotische schadelijke organismen. Zo zorgde de Oost-Aziatische boktor er bijvoorbeeld voor dat de desbetreffende bedrijven pas na een intensieve bedrijfsinspectie weer mochten handelen. Op sommige bedrijven moesten planten en bomen worden vernietigd zowel voor inspectie als om verdere verspreiding van deze boktor te voorkomen. Een deel van de daardoor veroorzaakte kosten kan nu worden vergoed uit het nieuwe Plantgezondheidsfonds. De betrokken bedrijven krijgen hier binnen een maand nog nadere informatie over via een brief van het Productschap Tuinbouw.

Boomkwekers voeren veel bomen en planten in en uit waardoor er een voortdurend risico is dat zeer schadelijke ziekten en plagen de teelt en groene ruimte bedreigen. De Nederlandse boomkwekerijsector levert talloze bomen en struiken in de gehele de Europese Unie en ook aan derde landen. Een uitbraak van een schadelijk organisme treft niet alleen een individuele boomkweker, maar heeft vaak nadelige gevolgen voor de hele sector omdat dit kan leiden tot ernstige verstoring van de handel naar binnen- en buitenland. Het voorkómen dat ziekten en plagen binnengehaald worden, staat daarom hoog op de agenda. En als het na alle preventieve inzet toch een keer fout gaat dan kan een fonds zorgen dat ondernemers zonder terughoudendheid kunnen meewerken aan een snelle adequate bestrijding. In de 'ondernemerscheck' http://www.fyto-ondernemerscheck.nl/ voor fytosanitaire maatregelen die onlangs op het web is gelanceerd, kunnen boomkwekers checken of ze de noodzakelijke preventieve maatregelen nemen. Die online-check trekt veel professionele bezoekers.

'Meer informatie over plantenziekten en -plagen kunt u vinden op de website van de nVWA

http://www.vwa.nl/onderwerpen/inspectieresultaten/bestand/2001312/fytosanitaire-signalering-2009

Categorieën: Economie, Landbouw

Bron: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie