Gemeente Leeuwarden

University Campus Fryslân voor Leeuwarden

In 2011 kunnen studenten nieuwe universitaire masteropleidingen starten en promoveren in Leeuwarden in studierichtingen als watertechnologie en meertaligheid. Daarvoor wordt de University Campus Fryslân (UCF) opgezet. Dit is een universitaire netwerkorganisatie. Het Leeuwarder hoger onderwijs en vier universiteiten werken hierin samen.

Masters in Leeuwarden

In 2011 kunnen naar verwachting 20 tot 40 studenten terecht aan de UCF. Het uiteindelijk streven is 450 studenten. Behalve watertechnologie en meertaligheid kunnen ze ook kiezen voor masters als toerisme, `groene' lifescience, leefbaarheid en duurzame energie. Deze studies sluiten nauw aan bij de activiteiten in Fryslân. Voorbeelden zijn de watertechnologische projecten van Wetsus, het opwekken van energie uit getijdenbeweging en de betekenis van meertaligheid in Europa. Het noorden vormt een natuurlijk laboratorium voor de studenten.

Taken UCF

Het academisch onderwijs en onderzoek wordt aangeboden door het bestaand hoger onderwijs en vier universiteiten. Tegelijkertijd wil de UCF een brug slaan naar het Friese MBO en het bedrijfsleven. De instelling verbindt bovendien jonge afgestudeerde academici aan (projecten van) het bedrijfsleven en helpt hen wanneer zij een eigen bedrijf willen beginnen.

Netwerkorganisatie

De Provincie Fryslân, de gemeente Leeuwarden en regionale kennispartners werken samen aan versterking van het academisch klimaat in Fryslân in een netwerkorgansiatie. Deze netwerkorganisatie is een groep van zelfstandige kennisinstellingen in Fryslân die samen met bedrijven en universiteiten in de regio kennis produceren die van internationaal belang is. Het gaat om de opbouw van een academisch netwerk. Naast de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân, doen de Friese hogescholen Stenden, NHL Hogeschool en Van Hall Larenstein, de Fryske Akademy, de Waddenacademie, Watertechnologisch instituut Wetsus en de universiteiten van Groningen, Twente, Wageningen en Delft mee.

Investering

Provincie en gemeente dragen de eerste ontwikkelkosten. De provincie Fryslân draagt van16,4 miljoen euro bij en de gemeente Leeuwarden met 2 miljoen euro voor vier jaar. Provinciale Staten en de gemeenteraad van Leeuwarden gaven eind 2010 unaniem hun fiat voor het ontwikkelen van de plannen. Nu moeten zij oordelen over de uitwerking het Programma University Campus Fryslân 2010 - 2015. Kijk op http://www.fryslan.nl voor meer informatie over de UCF.