Delta


---

Kernactiviteiten DELTA presteren goed, resultaat negatief door solar

Middelburg, 13-4-2011

DELTA heeft in 2010 ondanks het matige economische klimaat het operationele winstherstel kunnen doorzetten. De kernactiviteiten van DELTA - netbeheer, energie, afvalverwerking - presteerden goed en realiseerden een nettoresultaat van EUR 87 miljoen. Zoals in november 2010 aangekondigd, heeft DELTA besloten al haar solaractiviteiten af te waarderen en zich terug te trekken uit de zonnecelfabricage. Een netto verlies van EUR 178 miljoen is het gevolg.
Kerncijfers
Omzet gestegen naar EUR 2,1 miljard (+10%)
Goede netto resultaten uit kernactiviteiten (netbeheer, energie en afvalverwerking):
EUR 87 miljoen
Netto resultaat beëindigde bedrijfsactiviteiten: EUR 265 miljoen negatief
Resulterend in een netto resultaat van EUR 178 miljoen negatief Slankere operatie dankzij kostenbeheersing, efficiencyverbetering en strikt
aannamebeleid
Solvabiliteit stijgt licht naar 42,2%

Financiële highlights
2010 2009 % Omzet (mln) 2.073 1.869 10% Genormaliseerde bruto marge (mln) 660 596 11% Genormaliseerde afschrijvingen (mln) 125 112 11% Genormaliseerd EBITDA, incl. resultaat deelnemingen (mln) 269 248 8%
Netto resultaat (vlgs. Jaarrekening (mln) (178) 7 Genormaliseerd netto resultaat (mln) 94 81 17% FTE (ultimo jaar) 3.197 3.285 -3% Investeringen (mln) 141 125 30% Net debt (ultimo jaar/mln) 498 497

DELTA realiseerde in 2010 een omzet van EUR 2,1 miljard, een groei van 10% ten opzichte van het jaar daarvoor. Op de zakelijke energiemarkt nam de hoeveelheid geleverde elektriciteit toe met bijna 28%, mede door de Sloecentrale die in gebruik is genomen. Ook het geleverde gasvolume liet een groei zien (+23%). Alle activiteiten van DELTA Milieu zijn in 2010 samengebracht binnen dochteronderneming Indaver. In het verlengde daarvan is Indaver omgevormd tot een landenorganisatie, gericht op Noordwest-Europa. Afvalverwerking leverde een goed resultaat; de verwerkte hoeveelheden afvalstoffen waren groter en stegen van 3,9 tot 4,3 miljoen ton. De groei is het gevolg van meer afvalproductie bij bestaande klanten en extra acquisitie.

Door de economische crisis en sterke concurrentie uit Azië bleek de fabricage van zonnecellen niet meer rendabel gecontinueerd te kunnen worden binnen dochteronderneming Solland. In november 2010 is toen besloten de solaractiviteiten binnen DELTA af te waarderen. Hiermee is een bedrag gemoeid van EUR 260 miljoen. Of verkoop van de solaractiviteiten mogelijk is, moet voor het midden van 2011 duidelijk worden.

CEO Peter Boerma: "Het is belangrijk te onderstrepen dat onze kernactiviteiten goed hebben gepresteerd in 2010, ondanks het matige economische klimaat. Het energiesegment deed het goed, mede door de in 2010 in bedrijf genomen Sloecentrale. Ook de gereguleerde bedrijfsonderdelen lieten een voorspoedige ontwikkeling zien. Het afvalverwerkingsegment heeft een succesvolle integratie van alle bedrijfsactiviteiten op dit terrein gecombineerd met uitstekende resultaten. Het overall ondernemingsresultaat is teleurstellend, maar in overeenstemming met de eerder afgegeven winstwaarschuwing."

Bedrijfslasten
Door kostenbeheersing en efficiencyverbetering is de toename van de netto bedrijfslasten beperkt gebleven. Wel is sprake van extra kosten in verband met splitsing van ICT-systemen als gevolg van de zelfstandige positionering van de DELTA netbeheerder. Dankzij een strikt aannamebeleid is het aantal medewerkers eind 2010 met 88 FTE afgenomen. Daardoor zijn de personeelskosten licht gedaald. Gecorrigeerd voor eenmalige kosten en afboekingen, zijn de netto bedrijfslasten in 2010 vrijwel gelijk gebleven.

Vooruitblik
Mede door de efficiencyverbeteringen die het afgelopen jaar zijn gerealiseerd, is een betere uitgangspositie voor het bedrijf gecreëerd. In 2011 wordt verder gewerkt met een effectievere organisatiestructuur en verdere kostenbeheersing. Deze bezuinigingen zijn noodzakelijk omdat de marges de komende jaren naar verwachting onder druk komen te staan door lagere energieprijzen en hoge brandstofprijzen. De verwachting is dat DELTA - waardemutaties in de handelsportefeuille daargelaten - in 2011 een operationeel resultaat uit normale bedrijfsvoering zal realiseren dat in lijn ligt met het resultaat van 2010.