Gemeente Halderberge


Gemeente Halderberge actualiseert antennebeleid

Het Halderbergse college heeft het beleid voor UMTS-antennemasten geactualiseerd. Op dit moment stelt de gemeente de eis dat er tussen UMTS-masten en woningen een afstand van 400 meter moet zitten. Het college wil deze afstandsnorm loslaten. Uit rechterlijke uitspraken bij andere gemeenten blijkt namelijk dat het huidige beleid, waarbij de afstand gebaseerd is op gezondheidsredenen, niet meer geëist mag worden. Het college wil het ontwerp-antennebeleid op 26 mei voorleggen aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad heeft het huidige beleid antenne-installatie vastgesteld op 21 december 2006. Toen is per amendement besloten de plaatsing van UMTS-masten binnen een straal van 400 meter van kantoren, woningen, verzorgings- verpleeghuizen niet toe te staan. Dit omdat de gezondheidsrisico's van UMTS-masten nog niet duidelijk waren. In de praktijk betekent dit dat er nagenoeg nergens een antennemast kan worden gerealiseerd in verband met de aanwezigheid van woningen. Voor de dekkingsvereisten van het netwerk is dit echter wel noodzakelijk. Bij andere gemeenten hebben operators al, met succes, de stap naar de rechter gezet. Daarnaast kunnen operators, met de huidige wetgeving, vergunningsvrij UMTS-masten oprichten tot een maximale hoogte van 5 meter. Daarom wil het college nu de afstandseis verlagen naar 10 meter van de bebouwing.

Om te voorkomen dat de masten de gebieden aantasten, heeft het college wel restricties gezet in het nieuwe beleid. Zo mogen er geen masten geplaatst worden in wijken met alleen maar laagbouw en slechts zeer beperkt in het open buitengebied. Reden hiervoor is dat open gebieden weinig tot geen mogelijkheid bieden om masten te camoufleren. Deze eis betekent wel dat de kwaliteit van het mobiele netwerk niet overal optimaal zal zijn, maar wel voldoende. Dit is iets waar het college mee kan instemmen. Daarnaast moeten masten zoveel mogelijk gebouwd worden op bestaande gebouwen, antennemasten of andere bouwwerken zoals hoogspanningsmasten. Verder heeft site-sharing, dus het delen van de mast door verschillende operators, nadrukkelijk de voorkeur.

Directe aanleiding voor de gemeente Halderberge om het beleid te wijzigen zijn verschillende aanvragen voor het (ver)plaatsen van antennemasten. In de praktijk blijkt namelijk dat de afstandseis van 400 meter tot een woning onvoldoende dekking van het mobiele telefonienetwerk levert. Het college bespreekt het vernieuwde beleid eerst met Monet, die het verspreidt tussen de drie netbeheerders. Na goedkeuring wil het college het voorstel op 26 mei voorleggen aan de gemeenteraad.