GroenLinks


Borssele dicht... dan nu tijd voor stresstest

Sinds vorige week is de kerncentrale in Borssele dicht vanwege een jaarlijkse onderhoudsbeurt. GroenLinks vindt alleen deze snelle APK-keuring te beperkt. De regering moet de kerncentrale in Borssele aan een grote beurt onderwerpen, waarbij de lessen uit de kernramp in Japan betrokken worden. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren stelt schriftelijke vragen aan de minister van Energie, Landbouw en Innovatie.

Van Tongeren: "Tot mijn verbazing moest ik op de website van EPZ (de eigenaar van de kerncentrale) lezen dat de centrale op dit moment dicht is voor een onderhoudsbeurt. Dat terwijl ik een paar weken geleden nog aan minister Verhagen vroeg de kerncentrale te sluiten om aan een uitgebreid veiligheidsonderzoek te onderwerpen. Dat wilde hij niet. Hij vertelde er niet bij dat de centrale in april in ieder geval dicht zou gaan. Waarom doen we het dan nu niet meteen goed en starten we de centrale niet meer op totdat we elke leiding, elk stekkertje, elk moertje gecontroleerd en goedgekeurd hebben."

De EU-landen hebben met elkaar afgesproken om de kerncentrales in Europa aan een stresstest te onderwerpen. Aangezien Borssele nu toch stil ligt, is dit het ideale moment om te beginnen met een uitgebreid veiligheidsonderzoek.

Van Tongeren: "Laten we van deze APK-keuring een grote beurt maken. Daarnaast wil ik dat de regering een onafhankelijke commissie instelt die onderzoek gaat doen naar de rampenplannen en de nucleaire kennis in Nederland. Ik hoor daar verontrustende berichten over. Volgens het RIVM zijn hulpverleners in Nederland onvoldoende toegerust op een nucleaire ramp. Volgens oud-topambtenaren is de nucleaire kennis in Nederland achtergebleven. Alle reden dus voor een onafhankelijk en diepgravend onderzoek."

Op zaterdag 16 april organiseert GroenLinks samen met de milieubeweging, andere politieke partijen en politieke jongerenorganisaties een manifestatie tegen kernenergie en voor een schone toekomst. Jolande Sap en Liesbeth van Tongeren zullen daar aanwezig zijn.

Meer informatie over de manifestatie.