ProRail

Persbericht

13-04-2011

ProRail en gemeente Zuidplas werken aan betere bereikbaarheid

Dit weekend breekt een cruciale fase aan in het project ''Onderdoorgang Swanlaweg" in Zevenhuizen: het 450 ton wegende betonnen spoordek wordt nauwkeurig op zijn nieuwe plaats geschoven. Er is tijdsdruk; over het 22 meter lange gevaarte zullen maandagochtend vroeg treinen rijden. In november dit jaar kunnen fietsers en autoverkeer, veilig van elkaar gescheiden, van de nieuwe onderdoorgang gebruik gaan maken. Bewoners zijn uitgenodigd om zaterdag van dichtbij naar de verplaatsing te kijken.

Betere bereikbaarheid en grotere verkeersveiligheid Zuidplas

In samenwerking met de gemeente Zuidplas werkt ProRail aan een verbetering van de bereikbaarheid en de veiligheid van het gebied door alle gelijkvloerse spoorovergangen te vervangen door onderdoorgangen of af te sluiten. Bijkomend voordeel van de aanpassingen is dat het verkeer bij ongelijkvloerse kruisingen met het spoor beter kan doorstromen, omdat niet meer gewacht hoeft te worden op passerende treinen. Het zal voor mensen die wonen of werken in Zuidplas gemakkelijker en sneller worden om te reizen. Tevens wordt er gewerkt aan meer parkeerruimte en het vaker laten rijden van trein en bus. Het inschuiven van het tunneldek aanstaand weekend is een onderdeel van dit grotere infraplan.

Doorlopend werkzaamheden

De werkzaamheden vinden van vrijdag 15 april tot en met dinsdag 19 april plaats; het inschuifproces begint zaterdag. Het werk gaat zeer precies gebeuren; het 22 meter lange en 13 meter brede spoordek zal met een snelheid van 4 meter per uur hydraulisch worden ingeschoven. In totaal wordt daarbij een afstand van 18 meter afgelegd. Het dek is afgelopen maanden naast de bestaande spoorlijn gebouwd. Voor een soepele aansluiting van de spoorlijn op het spoordek worden 4 geprefabriceerde zettingsvrije platen van elk 30 ton met een enorme 400-tons kraan op hun plaats gehesen. In de treinvrije periode zal zowel overdag als 's nachts worden gewerkt. Tijdens de werkzaamheden zal de Swanlaweg/Noordeinde afgesloten zijn.

Planning werkzaamheden schuifproces

In grote lijnen luidt de planning vanaf zaterdag als volgt: Spoorwerk en grondwerk - 01:00 uur tot 14:00 uur Zettingsvrije platen / laswerk - 14:00 uur tot 00:00 uur Hydraulisch inschuiven - vanaf 00.00 uur
terugbouwen sporen - zondag 07.00 uur tot 00:00 uur.

Wegafsluitingen en omleidingenâ¨

De Swanlaweg/Noordeinde zal voor wegverkeer en fietsverkeer ter hoogte van de spoorlijn zijn afgesloten van vrijdag 15 april vanaf 05:00 uur tot en met dinsdag 19 april 05:00 uur. Het fietspad Julianaweg/Swanlaweg zal voor fietsverkeer ter hoogte van de spoorlijn zijn afgesloten van woensdag 13 april 05:00 uur t/m maandag 18 april 05.00 uur.

Bewoners uitgenodigd

De inschuiffase van een tunnelproject is een spectaculair schouwspel, zowel het zware voorwerk als het schuiven zelf. Daarom is voor belangstellenden op zaterdag 16 april vanaf 09.00 uur een veilige kijkplek gecreëerd op het talud van de A12. Deze plek is door de verschillende afsluitingen uitsluitend vanuit de richting van Moerkapelle bereikbaar. Er is parkeerruimte aan de noordzijde van de A12, rechts van de weg ter hoogte van het bedrijventerrein, net voor de tunnel onder de A12. Bij de kijkplek is informatie over het project aanwezig.
Â