D66

woensdag 13 april 2011

Wachten op Europa komt Donner nu plotseling goed uit

Minister Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) voert het vonnis van de Hoge Raad dat de SGP vrouwen het passief kiesrecht moet geven niet uit totdat het Europese Hof een uitspraak heeft gedaan over de zaak. Ook legt Donner het vonnis van de Hoge Raad rekkelijk uit. D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt vooral dat laatste saillant van de minister die in de Eerste Kamer afhankelijk is van de SGP. Schouw: "Ik kan me goed voorstellen dat het kabinet de SGP als gedoogpartner wil houden. Gezien de omstandigheden, bespaart het kabinet de SGP alle kritische noten."

Onderverzekerd kiesrecht

In het vonnis van de Hoge Raad wordt gesteld dat de Staat passief kiesrecht voor vrouwen effectief moet verzekeren. Donner vindt dat de SGP al tegemoet is gekomen aan het vonnis door de reglementen aan te passen en vrouwen niet meer te verbieden zich verkiesbaar te stellen. "Ik heb de indruk dat de minister zich tevreden stelt met wat formeel is geregeld. De SGP is juridisch gedekt, maar dit betekent niet dat vrouwen ook daadwerkelijk hun passief kiesrecht kunnen uitoefenen," vreest Schouw. SGP-leden zijn gebonden aan het Program van Beginselen. Hieruit volgt dat vrouwen het passief kiesrecht in vertegenwoordigende organen niet toekomt.

In één nacht Europeaan geworden

Schouw vindt het opmerkelijk dat het kabinet zich achter het Europese Hof verschuilt. "Dit kabinet wil juist de bevoegdheden van het Europese Hof beperken. Nu komt het VVD en CDA plotseling goed uit om de uitspraak af te wachten. Het lijkt erop dat het Eurokritische kabinet in één nacht overtuigd pro-Europees is geworden."