Gemeente Haaren


Gemeente Haaren heeft nieuw centrum nog steeds voor ogen

nieuws

Op 13 april 2011 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het bestemmingsplan Centrum Haaren. Op twee belangrijke onderdelen is het plan afgekeurd. Het college van B&W van de gemeente Haaren is teleurgesteld over deze uitspraak.

Motivering Raad van State

In het Centrumplan Haaren is een multifunctionele accommodatie met een hoogte van 17 meter opgenomen, op vijf meter afstand van de begraafplaats van Haaren. De Raad van State geeft aan dat de hoogte van een dergelijk gebouw op deze afstand van de begraafplaats beter onderbouwd had moeten worden. De Raad van State deed daarmee uitspraak op het beroep van een individueel belanghebbende.

Doordat er een sterke samenhang is tussen de verschillende delen van het Centrumplan, is het besluit van de Raad van State over de multifunctionele accommodatie van invloed geweest op het besluit over de woningbouwgebieden in het plan. Op de huidige locatie van De Hasselbraam, De Klim-op en Sporthal Beekdal waren nieuwbouwwoningen gepland. De scholen en de sporthal zouden in de multifunctionele accommodatie komen. Nu dat niet mogelijk is, staat de Raad van State ook nog geen woningbouw toe op de huidige locaties.

Beroep

Tegen verschillende delen van het bestemmingsplan was door Stichting Behoud Haaren en enkele individuele belanghebbenden beroep ingesteld. De Raad van State heeft het beroep van Stichting Behoud Haaren wel in behandeling genomen, maar inhoudelijk werden de bezwaren van de stichting ongegrond verklaard. Uitsluitend het beroep dat was gericht op de hoogte van de multifunctionele accommodatie en de afstand ervan tot de begraafplaats is gegrond verklaard. Alle andere bezwaren zijn ongegrond.

Het belang voor de inwoners staat voorop

Het Centrumplan Haaren is ontworpen om een nieuw centrum te creëren waar de ouderen kunnen wonen op een locatie waar ze direct de benodigde zorg krijgen; een omgeving waarin de kinderen kunnen leren, leven en spelen; waar de inwoners kunnen werken, wonen, sporten en ontspannen. Dorpen met hart voor hun inwoners.

Het doel om dit nieuwe hart van Haaren te realiseren met alle bijbehorende voorzieningen, heeft het college van B&W nog steeds voor ogen. Met deze wens en maatschappelijke noodzakelijkheid als basis, beraadt de gemeente zich de komende tijd op de te nemen stappen om dit te verwezenlijken. Het college begrijpt dat de uitspraak van de Raad van State en de gevolgen ervan niet alleen voor de gemeente, maar ook voor veel inwoners een teleurstelling is. Ongetwijfeld bestaan er veel vragen. Omdat het een complexe situatie is, zijn niet alle vragen nu te beantwoorden. Het college vraagt uw begrip hiervoor. De gemeente gaat aan de slag om met de uitspraak van de Raad van State in het achterhoofd het nieuwe centrum alsnog vorm te geven. De gemeente gaat hierover de komende tijd met de betrokken partijen in overleg om tot een gewijzigd plan te komen.