Universiteit Twente

helft bij MESA+

10 miljoen euro voor 21 nieuwe onderzoeksprojecten, waarvan de helft bij MESA+

Onderzoeksprogramma NWO-nano van start

13 april 2011

Met het honoreren van 21 onderzoeksvoorstellen en het toewijzen van in totaal 10 miljoen euro is het onderzoeksprogramma NWO-nano van start gegaan. Van de onderzoeksvoorstellen zijn er negen aan onderzoeksgroepen van MESA+ toegekend, bij twee andere onderzoeksvoorstellen is MESA+ nauw betrokken. In totaal gaat ongeveer 5 miljoen euro van het programma naar MESA+.

Technologiestichting STW is de trekker van het programma NWO-nano. Het programma stimuleert excellent fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek op het gebied van nanowetenschap en -technologie in Nederland, met als doel om de internationale positie van Nederland in dit vakgebied te verstevigen en verder uit te bouwen. Voor het programma dienden onderzoekers in totaal 109 aanvragen in. Daarvan kwamen er 50 door de voorselectie. Uiteindelijk werden er 21 gehonoreerd; vijftien daarvan worden door STW begeleid, zes door de Stichting FOM.

Voor NWO-nano zijn vier onderzoeksthema's vastgesteld: NanoMedicine, NanoInsights, Nanomaterials and engineering en. Effectanalyse.

De onderzoeksthema's in het programma zijn gebaseerd op de nationale Strategische Research Agenda (SRA) Nanotechnologie uit 2008. Er is een nauwe afstemming met het onlangs gefinancierde programma NanoNextNL en andere initiatieven, zodat alle onderzoeksactiviteiten elkaar aanvullen. Samen helpen al deze programma's de ambities van de SRA te realiseren. In het programma NWO-nano werken STW, FOM, de NWO-gebieden Aard- en Levenswetenschappen (ALW) en Chemische Wetenschappen (CW), en ZonMw samen.

Hier vindt u een overzicht van de gehonoreerde projecten.