GroenLinks
GroenLinks: verbeter bescherming werknemers bij de afhandeling van radioactief afval

Woensdag 13 april 2011, 16:50u - Marije Cornelissen

BRUSSEL, 13 april - GroenLinks wil dat de gezondheid en veiligheid van alle werknemers die direct of indirect met de gevaren van radioactief materiaal in aanraking komen beter worden beschermd. Vandaag behandelt de commissie Sociale Zaken in het Europees Parlement een voorstel van de Europese Commissie over Europese veiligheidseisen rond de omgang met radioactief afval.

De Groenen in het Europees Parlement stellen daarom voor om het wetsvoorstel van de Europese Commissie te verbeteren. Marije Cornelissen verdedigde dit voorstel vandaag in de commissie werkgelegenheid en sociale zaken: "De bescherming van mensen tegen de gevaren van radioactief afval gaat verder dan alleen de werknemers die dagelijks direct met radioactief materiaal werken. Ook de machinist en de ingehuurde beveiliger voor een kernafvaltransport moeten op de hoogte zijn van de risico's en moeten de nodige bescherming en training krijgen."

Om de veiligheid van werknemers beter te garanderen willen de Groenen dat bij veiligheidsinspecties van plekken waar radioactief materiaal aanwezig is, verplicht verslag wordt uitgebracht over de veiligheidssituatie van alle werknemers. Dat is inclusief die veiligheid van onderaannemers die bij de afhandeling van radioactief afval betrokken zijn. "Men mag zich niet beperken tot degenen die op de loonlijst staan: iedereen die betrokken is heeft recht op informatie en moet weten wat te doen bij calamiteiten. Wanneer de veiligheidsregels voor werknemers niet gerespecteerd worden, moeten directe en harde sancties volgen", aldus Cornelissen.