Saxion
BR>

wo 13 april 2011

Saxion en gemeente Enschede starten gezamenlijk Kenniscentrum

Studenten en docenten van Saxion en ambtenaren van de gemeente Enschede slaan de handen ineen. Samen richten zij een Kenniscentrum Economie, Werk en Zorg op.

Het convenant hiervoor wordt op woensdag 13 april ondertekend tijdens een bijeenkomst in wijkcentrum De Boei. Doel van het kenniscentrum is om tot professionele oplossingen te komen op het gebied van economie, werk en zorg. Daarnaast speelt het delen van kennis en het behalen van concrete resultaten een belangrijke rol binnen het partnerschap. Het convenant geldt voor een periode van in ieder geval vier jaar. In de Enschedese wijk Pathmos wordt van start gegaan met het verbinden van kennis, theorie en praktijk.

Myra Koomen (foto eigen weblog) Marijke van Hees (foto PvdA Enschede) Wim Boomkamp

Wethouder Myra Koomen van Werk & Inkomen, Wethouder Marijke van Hees van Economie & Innovatie en voorzitter Wim Boomkamp van de Raad van Bestuur van Saxion ondertekenen het convenant. "De samenwerking sluit aan op deze tijd waarin het nodig is om met een bredere manier van denken tot oplossingen te komen", stelt Koomen. "De kennis en expertise van Saxion kan hierbij een grote rol vervullen." Boomkamp sluit zich hier bij aan. "Als belangrijke kennisinstelling in de regio vinden we het als vanzelfsprekend, dat we een bijdrage leveren aan de knelpunten rond economie, werk en zorg. We delen onze kennis graag met de Gemeente Enschede."

Ondertekening convenant
Tijdens de bijeenkomst spreken Myra Koomen en Marijke van Hees over het belang van het convenant voor de gemeente Enschede. Wim Boomkamp gaat in op de kansen die de samenwerking biedt voor zijn onderwijsinstelling. Samen ondertekenen zij het convenant. Daarnaast vertellen een student uit de wijk Pathmos en de voorzitter van de wijkraad Pathmos vanuit hun perspectief wat het convenant voor de wijk kan gaan betekenen. Er zijn daarnaast een aantal studenten en inwoners aanwezig tijdens de bijeenkomst.

Oplossingen
Het Kenniscentrum richt zich op de economie, werkgelegenheid en zorg in Enschede. Zo wordt de situatie op deze gebieden nauwkeurig geanalyseerd. Hierbij wordt de effectiviteit van instrumenten onderzocht en wordt het beleid geëvalueerd. Op basis hiervan wordt gewerkt aan een concrete aanpak voor het versterken van deze gebieden. Daarnaast wordt een systeem van kennismanagement gebouwd waarmee eenvoudig informatie en trends gedeeld kunnen worden. Van Hees: "Economie, werk en zorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken elkaar. Dit convenant maakt het mogelijk om hier optimaal gebruik van te maken." Daarnaast speelt regie van burgers speelt een centrale rol binnen het Kenniscentrum Economie, Werk en Zorg. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe ondernemerschap gestimuleerd kan worden om het beroep op zorg te verminderen.

Kenniscentrum
Het Kenniscentrum Economie, Werk en Zorg wordt voor een minimale periode van vier jaar ingericht. Beide partijen stellen vanuit hun organisatie capaciteit beschikbaar, in de vorm van 1,5 fte (fulltime-equivalent) per organisatie. Dit vertegenwoordigt een waarde van EUR 600.000,- (beide organisaties EUR 300.000,-) voor de volledige looptijd van het convenant. Van dit bedrag wordt een gedeelte gereserveerd om bijvoorbeeld activiteiten te organiseren. De projectleider van Saxion draagt zorg voor de feitelijke aansturing.